Tuesday, 15 November 2011

TUNA ROLL

semalam alkisahnya  si YANA sudah tag sy pic tuna roll nk tayang ler kunun kak D kesayangan dia bagi kunun...bluwekkkkk!!...gasak ler korang eh tayang2..dh gitu saya pun TERRRRRRRRbuat ler pagi ni utk minum petang....tapiiiiiiiiiiiii x sempat membawa ke petang anak2 balik sekolah tadi tghhari dh pulun dah..suka dorang..yealah mana x nya..mummynya mcm dah berkurun x meroti!!..



walau D ade tag sy recipe tuna roll yg D buat tapi sy gunakan basic recipe donut lembut x tiffu punya!! :))

cuma sy tmbhkan bread improver..lagi lembut giler roll ni:))

x tifffu tau!!

UTK version recipe yg di kongsikan dr D..bole scroll bawah yea,,:))


bahan A
3 sdB marjerin (planta/daisy)
2 3/4 cwn tepung gandum
1/4 cwn susu tepung (bole subs. dgn serbuk soya/serbuk santan)
sedikit garam
1 sdK bread improver (klu xde pun x pe)
***satukan serata semua bhn A

bahan B
1 packet yis (11gm)
3/4 cwn air suam
1 sdB gula
1 sdB tepung gandum
***satukan semua, dn tggu hingga yis naik

bahan C
3 sdB mentega/marjerin
1 sdB basil herb - bole gunakan italian herbs
1 sdB parsley herb - bole gunakan italian herbs
sedikit serbuk lada itam
*** satukan semuanya.

bahan inti tuna
1 1/2 tin tuna 
mayonis secukupnya - x perlu jika dh guna tuna yg dh ade mayonis 
sedikit serbuk lada itam 
bwg besar di dadu
*** satukan semuanya
cara2
satukan bhn B ke bahan A
uli serata hingga x melekat di jari2..klu ade melekat2 tu taburlah sedikit tepung pd tangan atau meja pencanai
rehatkan doh hingga doh naik sekali ganda (tutup doh dgn kain bersih dn letakan doh di tmpt yg hangat)
bila doh dah naik ..(x perlu tumbuk yea) canaikan menjadi 4 segi

sapukan bahan C, (tinggalkan sedikit utk di sapu pd permukaan roll)

panaskan oven 180'c

spreadkan bahan inti , dn gulung(mcm sw roll) , kemaskan hujungnya ,kemudian potong lebih kurang 3cm tebal, aturkan di dulang pembakar dgn di letakkan di dlm cup liner. sapukan bahan c pd permukaan roll.

ketepikan , lebih kurang 10 min  atau hingga doh naik lagi sekali

bakar selama 20  mins atau keperangan.


HAPPY BAKING!!!

recipe asal yg dikongsikan oleh cik D..
Bahan doh 
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula kastor
1/2 tsp salt
10 g susu tepung
1/4 tsp bread improver
1/4 tsp bread softerner
30 g telur
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam

Bahan inti tuna 
1 tbsp mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, hancurkan
2-3 tbsp Mayonnaise
1 biji bawang holland - dadu
daun bawang untuk hiasan
jus limau (optional)
1/2 tsp lada hitam
- satukan semuanya dlm satu bowl.. kecuali daun bawang...

utk Roti.
- satu kan semua bahan kecuali butter... uli hingga sebati, mskkan butter.dan uli lagi hinga elastic...
- Rest for 45min or more till double the size..
- tumbuk doh tuk kuarkan angin hehehhehhe....
- canai nipis berbentuk segiempat...
- spread butter yg dah dicairkan td, then tuna.. then roll.. then kemaskan hujungnya...
- potong kp 10 bhg
- letakkan dlm 4 inches cuppies.. penyekkan sikit.. rest another 45 mins...
- brush dgn telur dan taburkan daun bawang dan black pepper...
- bakar pada 190C-25 min..








5 comments:

  1. salam sasha - lama tak buat roti..nampak sgt menarik

    ReplyDelete
  2. singgah sini tngk tuna roll, ada lagi ke tu..nak 2 ketoi..terliurlah plk tngk..

    ReplyDelete
  3. kak cha, takde step by step dia ke, nanti tina nak try lah jugak

    ReplyDelete
  4. salam lina...hai :)) tq lina

    yatie :)) tq yatie..hehe

    cik mimi...tq cik mimi mai singgah:))

    tina....insyALLAH klu ade buat lg kk cha will add on step by step ok:)

    ReplyDelete