Monday, 12 September 2011

DONUT LEMBUT selembut lembutnya.....x tiffu punyaa :))



assalam semua...malam hari baru nk menjelma...hr ni badan ade sikit 'lemau' ler.. actually since yesterday dh ade rasa lemau..balik dr utara kelmarin ....cramp sebadan rasanya...hr ni pun masih ade rasa sakit2 badan ni....sy ni every month will suffer..sometime rasa sakit perut yg amat sngt..but dis time mybe kerana sbb travel whole day....tu yg badan lemau selemau lemaunya....:))
tapi ..walau camne pun  keje  memasak still kena carry on kan..sian ler kat anak2 ..balik sklh ..nk mkn apakan...
so masak ler jgk..sib baik hubby ade...hubby tolong itu tolong ini....mekasih yea yang...esok2 tolong lagi yea..

masak also yg simple dimple jer
kerapu sweet sour - recipe bole follow yg ini, cuma tukarkan ikannya sahaja
soup lala , asam pedas ikan pari, recipe bole refer yg ni, and also cuma tukarkan ikannya saja,
jg soup tahu telur.

hilang rasa sakit2 badan tgk anak2 berselera makan..:))


petang tadi, buat donut ngan adik, dad hntr baby ke tuition,..recipe ni bascily dari recipe roti naik..cuma sy add in here & there only

 pic 1
3 sdB marjerin (planta/daisy)
2 3/4 cwn tepung gandum
1/4 cwn susu tepung (bole subs. dgn serbuk soya/serbuk santan)
pic 2
satukan serata bhn2 dlm pic 1
pic 3
1 packet yis (11gm)
3/4 cwn air suam
 1 sdB gula
1 sdB tepung gandum
*satukan semua, dn tggu hingga yis naik
pic 4
satukan bhn pd pic 3 pd bhn tepung tadi
pic 5
uli serata


pic 6
uli hingga serata- x perlu tggu doh naik - terus canai & terap
pic 7
doh yg telah di terap
pic 8
doh yg diterap dn dh naik

*** bila donut dah naik bolehlah terus di goreng.
goreng dgn quantity yg sikit, sy cuma goreng 2 ke 3 ketul donut dlm 1 kuali ...dgn api sederhana..


donut ni mmg lembut..baby balik tuition ni tadi dia makan also kata lembut....mmg LEMBUT.. x caya kena lah cuba!! x tifffuuuuu pun....



sempat jgk baby buatkan saya susu...sy bab susu ni ade sikit loya nk minum tapi terpakasa jg minum........alahaiii rasa kelat2 lidah ni
tu pun x abisss...sorry eh B..nyway tq darling baby for d milk...:))












8 comments:

  1. salam kak.

    eheh. suka tengok gula tu macam salji. eheh.

    kak, nak tanya, if tukar planta dengan butter, boleh ke tak?

    ReplyDelete
  2. Chaaaa ala cian dier lama gila tak mendonut ,nnti boleh ku godek2,dalam sakit2 pun ghajennnn

    ReplyDelete
  3. he.he.saya&anak mmg suka sngt donut..selalu try guna resepi roti naik kak Sha..so skrg ni nak try yg baru lak..thks kak:)

    ReplyDelete
  4. sar....salam sar....itu salji dlm angan kk cha jer dik...hehe...nway mmg bole sngt2 tukarkan ke butter...tapi kena pastikan ikut suhu bilik butter tu yea...:)

    ReplyDelete
  5. cik mimiiiiiiiiiiiiiiiiii....tu ler kan...cha pun lama x mendonut...bab kuih manis2 ni cha mmg suka ..ekekeke...xde lah ghajen sngt pun tapi bolelahhh:))

    ReplyDelete
  6. alina...lin ..betul tu klu kk cha guna recipe roti naik tu...klu buat besar dia mcm liat gitu tp kena buat kecik2 leceh ler..so klu lin cuba yg ni gerenti lin suka...mmg betul pny lembut lin:))

    ReplyDelete
  7. mawar merah..kak..yup kak jom cuba kak:))

    ReplyDelete