Friday, 21 October 2011

RENDANG KERANG



bahan2

kerang secukupnya  - dibersihkan & direbus

bahan kisar
2 btg serai
8 ulas bwg kecil
4 ulas bwg putih
1 inch halia
1 inch lengkuas
1/2 inch kunyit hidup (guna yg serbuk pun boleh)
1 ke 2 sdB serbuk kari ikan 
1 sdB cili paste (kdg2 sy x masukkan)


1 keping asam keping
daun kunyit
minyak secukupnya
1 ke 2 packet (kecil) kerisik

cara2
panaskan kuali dgn minyak & tumis bahan kisar hingga wangi & garing - msk hingga sedikit pekat
kacau sebentar & masukkan kerang
masukkan asam keping, & masukkan kerisik
perasakan dgn garam & gula, masukkan daun kunyit
masak hingga kuah pekat & boleh dihidang dgn di taburkan daun kunyit.



HAPPY  TUMMY!!!






No comments:

Post a Comment