Friday, 21 October 2011

sambal SOTONG rendam






pic courtesy google - gambar sotong rendam

bahan2
- seekor sotong rendam - di bersih kan & potong ikut suka
- 1/4 cawan asam jawa
- 1/2 cwn kacag tanah yg telah di tumbuk kasar - klu nk lebih pun boleh

bhn kisar
- 10 batang cili kering - klu nk pedas lebihkan - di rebus sekejap & dibilas, toskan
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- belacan
- 1 biji buah keras
- sedikit halia

cara2
- tumis semua bhn kisar
- masukkan sotong - masak hingga sotong lembut masukkan air asam jawa, perasakan dgn garam & gula
- masukkan kacang & kacau serata. tutup api & boleh dihidang


HAPPY  TUMMY!!!!




8 comments:

  1. sodapnya kalau mkn dgn nasi lomak...

    ReplyDelete
  2. Esok hari sabtu,boleh la buat nasi lomak.Simpan sepiring ya.

    ReplyDelete
  3. fieda..mmg betul tu...lama sungguih x masak smbl ni:))

    ReplyDelete
  4. pn ros..yes kak...bole lah kita sama mengembirakan lemak kita kak...hehehe

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Sha...sedap ni..kegemaran ni tapi belum pernah cuba masak sendir..

    Akak tanya siket...Sotong ni boleh terus masak macam tu je yaaa...sebab macam pernah dengar orang cakap2 kena rendam air abu lah...Kalau boleh terus masak camtu jeeee, boleh gak cuba masak sendiri ni....

    ReplyDelete
  6. salam sue....kk cha x rfendam pun lepas kita bersihkan lepas tu potong ikut suka then basuh 7 toskan..then masa masak tu ..mmg smbl kita akan sedikit mencair..tp krn adenya buah keras dn kcg tumbuk tu buat smbl tu pekat...:)

    ReplyDelete
  7. cha ur tummy happy rite..my tummy not...hhihi..u cook for me k...yumssssssssssss...

    ReplyDelete