Tuesday, 2 August 2011

lompat tikam



lompat tikam yg ni adik yg request
jadi bila tgk2 recipe ade yg mkn dgn pulut merah & kuah santan
ade pulak mkn dgn air gula merah tapi xde pulut merah
so saya combinekan ler ke2-2 resipi

utk pulut merah
bhn2
1 cwn pulut
1 1/4 cwn air
sedikit pewarna merah
sedikit garam
1 helai daun pndn di ikat

cara2
masak pulut dgn rice cooker seperti masak nasi
bila dh masak bole titiskan sesudu minyak dn kacau perlahan - ketepikan

utk lapisan hijau
4 cwn air daun pandan
1 cwn tepung beras
1 sdB air kapur
sedikit garam

satukan semua bhn & masak hingga adunan kental dn berkilat
transferkan ke dalam loyang / bekas hidangan

utk lapisan atas
4 cwn santan
1/2 cwn tepung beras
garam secukup rasa

satukan semua bahan dn masak hingga pekat & bole ditaung di atas lapisan hijau tadi
sejukkan dn simpan di dalam fridge

utk air gula
1 1/2kpg gula nisan dimasak dgn 3/4 cwn air
masukkan sehelai daun pandan
tmbhkan 2 sdB gula
masak & tapiskan - sejukan & ketepikan

cara2 menghidang
potong adunan tpg beras
ambil sedikit pulut merah % disiramkan dgn sedikit air gula



3 comments:

  1. sedapnya...
    k'cha klu x bubuh air kapur blh x

    ReplyDelete
  2. intan...hemm kk cha lum cuba lagi x buh air kapur tapi bole dptkan sub utk air kapur jap eh kk cha tgk2kan...kk cha also x tau eh ape fungsi air kapur pd adunan tu..klu ade info..will tell intan yea:))

    ReplyDelete