Tuesday, 24 April 2012

CUSTARD TEA CAKE

ASSALAMUALAIKUM semua

cuppies ni saya baked untuk petang hari semalam..soooooooo yummy
seriously mmg sedap!! ala2 hokkaido kek ler ni..hehehe


CUSTARD TEA CAKE
sumber : nigella lawson

bahan2
BAHAN CAKE
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN CUSTARD
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 gm / 1 sdB mentega
2 camca teh esen vanilla


cara2

UNTUK CUSTARD
Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. 
Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan.
Tutup api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

UNTUK CAKE
Panaskan oven pada suhu 180'c
jika gunakan loyang boleh gunakan loyang size 7.
Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. 
Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri, masukkan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Sudukan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, - saya gunakan cuppie liner
ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. 
Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, 
Bakar selama 30 minit atau hingga masak. jika guna cuppie liner lebih kurang 20 mins.
Hidangkan dgn sprinkle icing sugar di atas kek.


HAPPY BAKING!!!

2 comments:

  1. hap kita tak p hokkaido lagi la cha dah keluarkan teacakes la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik mimi..jom cik mimi kita ke london lak:)

      Delete