Saturday, 3 March 2012

ayam masak lemak cili padi

tadaaaa....... sesapa yg rasa aktiviti menambah lemaks di pinggang masih lum cukup..jom ler intai2 recipe ni...segala macam lemak ade ..dr santan dah confirm ler kan..pastu nk tmbh lemak ade lak buah keras lagi..

recipe sy share dr fb fren mak war aka WARDAH BERDURI nak tahu berduri ke tak..ce ler try touch!!..hehehe...

WAR babeh..kk cha copy paste recipe share diblog yea..tq in advance:)



bahan2
ayam secukupnya - perap sekejap ngan garam & kunyit - goreng separuh masak - ketepikan

Bahan untuk dikisar/blender
10biji cili padi (5hijau dan 5 merah) - klu nk pedas tambh ler lagi
20ulas bawang merah kecil
4ulas bawang putih
6biji buah keras
1 ibu jari kunyit hidup
1 ibu jari halia
1cm belacan - sy x letak

1 ibu jari lengkuas dititik
2 batang serai dititik
5 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
2 asam keping
2sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan
Santan cair 500ml
Santan pekat 500ml
garam & gula secukup rasa 

Cara2
Panaskan minyak dikuali. Tumis bahan kisar sehingga naik wangi. Masukkan serai, lengkuas dan ayam. Kacau dan biarkan seketika. Lalu tuangkan santan cair.
Masukkan daun, kunyit, daun limau purut dan biarkan sehingga mendidih. Kecilkan api dan masukkan asam keping, serbuk ketumbar, serbuk jintan, santan pekat dan garam. Gaul rata dan pastikan kuah mendidih dan ayam masak. 

 x rugi mencuba masak lemak ni...mmg ade kelainan rasa...yg pasti mmg sedap!! 

HAPPY COOKING!!!







No comments:

Post a Comment