Wednesday 29 February 2012

korean drama

ASSALAMUALAIKUM & salam ceria selalu.

hari ni baru nak update blog yea..sabar ajelah..ni bahana saya asyikkkkkkkkk melayan 'korean drama'
x abis2 drama....

hari ni sy akan mencuba update blog dgn recipe & pic masakan yg saya masak sepnjg saya merehatkan jari dr update blog..ok utk sesape yg rajin nk tgk recipe check ler link kat bawah ni....asik layan drama jer kan......pinor bijik mata nk load dn kejung jari menekan keyboard...

TALAM LABU
FRUIT TART
MOIST CHOCOLATE CUPCAKES
ROJAK PASEMBOR
CUCUR UDANG
CARROT CUPCAKE
AYAM MASAK SERAI
LABU MASAK LEMAK
MEE SUAH SOUP
MINCE BEEF ROLL

saya mula terjebak dgn korean drama ni since mama jijah linkkan drama 'the princess's man'.actually first korean drama sy tgk ialah 'full house' tgk pun dgn anak2 coz masa tu kami bercuti ..puas dah tgk movie...it end up dgn tgk drama yg telah tidak disengajakan didownload oleh daddy dorang..hehehehe tu kisah lama lebih kurang 2 tahun lepas....

so utk tahun ni bila mama jijah linkkan drama 'the princess's man'..sy pun ce tengok.
tgk drama tu pun dah suka kerana kisah dulu2..pastu tgk location drama dan baju2 yg di pakai ..cantik2 belaka...nape eh drama kita x bole  buat epic drama hebat macam tu?..walhal kita pun penuh dgn budaya tradisi yg x kurang hebat dari mereka...klu kita ade drama hebat camtu..for sure org mcm saya ni will addicted to watch!!!

the truth is,saya mmg bukan kaki drama...but end up sy hooked dgn jalan ceritanya yg x mengarut dan x kalut ler...then bila dh abis drama tu sy tgk lak drama 'mary stayed out all night' also ceta besh..xde berat mcm cerita TPM tu..now tgh tengok drama cinderella story..ceritanya a bit dragging dan penuh dgn rasa nak balas dendam jer..dh tgk smpi ep 13..sy hentikan dan sy tgk ceta 'you are beautiful' lak..so many drama nak tgk...sampai lebam mata, kematu punggok duk layan drama ni..anyway klu nk tgk  korean drama jst go to ''ep drama'' or ''dramacrazy.net''...mcm2 drama korean bole tgk!!...

talam labu

assalamualaikum

saya mengskodeng recipe ni dr blog yatie "sinar kehidupanku'' TQ tie..cha copy paste recipe kat blog cha yea..
sy buat ni utk teabreak pada 220212.


pada sesapa yg suka2 sngt kuih talam menalam ni mmg bole sngt2 buat ...recipe yg simple dn kata org 1st timer tu insyALLAH jadi..:))
cuma untuk recipe ni yatie gunakan labu yg diparut tapi sy gunakan labu yg dilenyek dn sy kurangkan sedikit sukatan santannya., dn sy x gunakan warna utk ats lapisan santannya..untuk periuk kukus tu elok jg jika kita bungkuskan tutupnya dgn kain bersih (cheese cloth) untuk elakkan air kukusan jatuh pada permukaan kuih.

KUIH TALAM LABU
recipe ku tukil dari : yatie @ sinar kehidupan

Bahan2
Lapisan bawah - (labu)
1 cawan labu (di parut) - sy rebus labu & lenyekkan
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
1/2 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam - sy cuma guna 2 1/2 cwn santan

Cara2
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat atau 4 segi..
2. Masukkan semua bahan kecuali labu dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan labu yg diparut / yg dilenyek dan kacau rata.
4. Masakan adunan sebentar sehingga nampak naik wap.
5. Tuangkan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran selama 30 minit.

Lapisan Atas - (santan)
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
1 s/k garam sikit
pewarna hijau - sy x gunakan pewarna

Cara2
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sekejap adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
4. Kukus lagi selama 25 minit.
5. Sejukkan betul2 sebelum potong dan hidangkan.











HAPPY STEAMING!!!

fruit tart



assalamualaikum buat fren & readers
teabreak 230212
kali ni nak share fruit tart..tapi version besar gedabak....biasa ler kan tahap kerajinan untuk membelek yg mini2 kecik2 gitu agak tipis gayanya...so sekali buat yg besor gitu..hamekkkkk ko!!
selalunya sy mmg gunakan choc custard tapi kali ni sy selang selikan dgn custard & choc..

FRUIT TART
bahan2
2 1/2 cwn tepung
125gm mentega - suhu bilik
1 biji telur
1/3 cwn gula icing
sedikit esen vanila

cara2
pukul mentega hingga berkrim & masukkan telur pukul sekejap masukkan sedikit esen vanila & icing sugar,
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yg x melekat pd mangkuk adunan / jari...jika masih lembut boleh tmbhkan sedikit tepung.
canai perlahan2 (taburkan tepung pd permukaan meja/papan pencanai) - jgn terlalu nipis atau tebal
dan boleh letakkan doh yg dicanai ke dalam acuan tart. cucukkan permukaan tart dgn garfu.
bakar pd suhu 180'c selama 20 minit atau hingga kekuningan.


CHOC CUSTARD
bahan2
1/2 cwn gula
1/4 cwn koko powder
1/2 cwn susu
2 ke 4 sdB tepung jagung (dilutekan ngan air 1/2 cwn)
sedikit perasa coffee (nescafe dibancuh dgn sedikit air)
cara2
masak dgn api kecil
bila dah masak , tutup api, masukkan 1 sdB mentega  utk nmpk kilat

VANILA CUSTARD
3/4 cwn air
1 cwn susu / susu cair
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cwn gula
sedikit esen vanila
cara2
campurkan semua bahan kecuali esen vanila, kacau serata dn baru masak...masak hingga pekat dn likat...jika suka lembut tmbhkan susu/air...sebelum tutup api masukkan esen vanila. tutup api dn bole masukan dlm acuan tart.









HAPPY BAKING!!!






moist chocolate cupcakes


ASSALAMUALAIKUM to friends & readers:))


baked this cuppies yesterday 280211..me loving it....so so sooooo moist!!!! i just adore cuppies then cakes..
recipe adapt from HERE

bahan2
2 cwn tepung
2 cwn gula
3/4 cwn serbuk koko
2 sdK soda B.
1 sdK baking powder
1 sdK garam
1 ke 2 sdB nescafe - klu nk sediakan utk kanak2 x perlu masukkan
2 telur
1 cwn minyak masak
11/2 sdK esen vanilla
1 cwn BUTTERMILK
1 cwn air panas yg baru lepas mendidih

cara2
panaskan oven  180'c ke 220'c
sediakan baking tray atau cupcake liner
satukan semua bahan kecuali air panas...bila dh sebati, last sekali baru masukkan air panas.
kacau adunan sebati dn masukkan kedalam acuan.
bakar selama 1 jam...klu cupcake cuma 20 ke 25mins je.
hiaslah dgn topping pilihan.
saya gunakan topping cream cheese frosting sahaja.

HAPPY BAKING!!!




rojak pasembor utara

assalamualaikum semua

dinner 260212
terasa nak makan rojak pasembor bila tgk pic dari group ''JOM SHARE RESEPI''
recipe dari member group ...pn ANNA CHIK..izin kan saya mengshare recipe di blog yea..terimakasih bnyk2 kerana berkongsi ilmu. hope anna chik x marah yea sy ubah sikit qty bahan2.
halalkan dan terimakasih sekali lagi.

ghupe2nye mmg senang nak buat pasembor ni nooo!!..alahaii sedap lak tu....yg besh tu bab cecah2 celop2....mmg x hengat!!

bahan2 yg di goreng dgn tepung tu boleh ikut suka kita ler...klu ikut recipe anna chik mmg ade ketam digoreng tepung, tapi sy x jmp ketam....so xde ler kejadian ketam goreng tepung yea..:)
next time buat bolehlah tmbh ketam ke udang ke sotong ke...kut klu dpt jerung ke hippo ke pun bole ler kut...hehehe...ok mula ler nk merapu..ape2 hal pun check ler recipenya yea...senang2 sngt nk buatnya

bahan2 kuah
1 1/2 cwn kcg tanah - di goreng & tos -
1/4 cwn bijan - di goreng & tos
8 biji kentang  - rebus dn kisar halus (klu size kecil bole lebihkan ..klu size besar boleh kurangkan)
cili kering 18 tangkai - di kisar halus (boleh lebihkan klu nk pedas)
gula merah, gula putih & garam secukup rasa

cara2
** kg tanah & bijan dikisar halus dgn sedikit air
-semua bahan boleh disatukan dan dikisar sekali gus atau asing2
-satukan semua bahan ke dalam periuk dn masak dgn api perlahan ..sentiasa kacau supaya kuah x hangit..sy gunakan periuk non stick untuk elakkan melekat.
-tambahkan air dan masak hingga kuah memekat.










bahan 2 untuk tepung gorengnya (batter)
3/4 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
sedikit kunyit & garam
air secukupnya
cara2
satukan semua (mcm adunan tepung goreng pisang)
sediakan fish ball, fish cake, crab filet, tahu dan ape jg seafood yg disukai dari ketam,sotong ke udang.
celup dgn bahan tepung tadi dn goreng hingga kekuningan. nk celop kentang rebus dn goreng pun bole derrr:))

untuk bahan sampingan pula sediakan timun. sengkuang & telur rebus juga salad.









bahan2 yg sy dpt sediakan..
telur rebus, tahu , fishball & fishcake..juga CUCUR UDANG dn x ketinggalan salad timun sengkuang...















HAPPY TUMMY!!!





cucur udang

ASSALAMUALAIKUM semua:)

teabreak 260212


kali ni nak share buat cucur udang ..tapi for sure ramai yg dah tahu kan..sya share jgk ler kat sini jst for my baby & adik to refer when they teringin nk makan...klu makan ingat kat mummy yea....:))

teringat kisah arwah mak goreng cucur ni untuk jualan...yg tukang jualnya bawak bakul dari rumah ke rumah..sape lagi klu bukan arwah pakngah..AL FATIHAH untuk mak & angah tersayang...

ok , x mahu bersedih yea hati....jom readers semua klu terasa nk buat cucur udang untuk minum petang, carry on share the recipe:))












bahan2
udang basah secukupnya - dibersihkan
2 biji bawang besar kisar dgn sedikit air
6 cwn tepung gandum
1 packet yis - direndam dgn 1/2 cawan air suam (campurkan 1sdK gula untuk activekan yis)
air secukupnya - lg bagus klu guna air suam
garam secukup rasa
serbuk kunyit sedikit
kucai & taugeh klu suka











cara2
bila yis dah naik satukan kedlm tepung
masukkan bwg kisar , sedikit kunyit & garam
masukkan jgk kucai yg dipotong halus & tauge. biarkan adunan naik sebentar.
panaskan minyak dn bolehlah mengoreng dgn menggunakan senduk sebagai acuan
sendukkan sedikit adunan dan letakkan seekor udang diatas adunan , goreng hingga adunan lekang dr senduk & biarkan garing kekuningan dan angkat.


HAPPY TUMMY!!!






carrot cupcake

ASSALAMUALAIKUM.

teabreak 240212

recipe adapt dari SINI

dn sebagai mana normalnya sy ubah ler ikut selera sy ..x ubah bnyk pun ubah qty jer:)



















CARROT CUPCAKE
bahan2
diayak
2 cwn tepung gandum
2 sdK baking powder
1 1/2 sdK soda B
2 sdK cinnamon
1/2 sdK garam

bahan A
3 telur
3/4 cwn minyak
3/4 cwn buttermilk
3 cwn parutan carrot

bahan B
1 1/2 cwn gula
3/4 cwn kcg walnut /pecan

cara2
-satukan gula dgn bahan2 yg diayak
bahan A  disatukan terlebih dahulu, -campurkan bhn ayak dgn gula ke bahan A
-kemudian masukkan kcg walnut..kacau serata dan masukkan kedalam cup liner
-bakar pada suhiu 180'c selama 20 ke 25 mins
-topping dgn cream cheese frosting





CREAM CHEESE FROSTING
100 gm mentega - suhu bilik
125gm cream cheese - suhu bilik
icing sugar secukupnya.
sedikit esen vanilla

pukul semua bahan - jika suka frosting likat tmbhkan sugar icing.

ayam masak serai

assalamualaikum semua
lunch 270212
hamekk ko..mau kematu punggok duk update blog ..aniayakan body jer kan...dah ler oversize, overweight..adoiiyaii kebas kaki duk berjuntai nih..nway jgn dihirau bebelan saya tu..gini ler gayanya klu dah lama x update blog..bab tangkap gambar..klik situ klik sinun klik sana ..lajuuuuuu jer kan...makk aii makk u..xde sape bole tolong i u!!!


ok hr ni nak share recipe simple tahap dimple kerana klu sesape yg mmg dh kering idea nk masak lauk apa...menu ni paling2 sesuai..sedap pun sedap..





























AYAM MASAK SERAI
bahan2
bahan dikisar
1 biji bwg besar / 8 ulas bwg kecil
3 ulas bwg putih
20 ke 30 tangkai cili kering / 2 senduk cili kisar
2 ke 3 btg serai
sedikit lengkuas
sedikit halia
sedikit kunyit / 1 sdK kunyit serbuk

ayam 8 potong (sy gunakan isi ayam) - perap sekejap dgn sedikit garam & kunyit
garam & gula secukup rasa

cara2
goreng ayam separuh masak - ketepikan
tumiskan bahan kisar hingga garing, masukkan ayam & cukupkan garam gula
jika kuah terlalu pekat tmbhkan sedikit air.
masukkan sebatang serai yg dititik.
dah siap boleh lah dihidang...




HAPPY COOKING!!!









labu masak lemak

ASSALAMUALAIKUM .
lunch 270212


simple jer masaknya tapi saya nk jgk share recipe di sini..saje jer ni dah over rajin update blog ni...hehe..
kalau nk lagi sedap bole tmbhkan udang di dalam dish ni...mmg sedap...lemak jer kan...makn smbl nasi bertambah2..pastukan hirup2 kuahnya......pulak tu mkn GUkan dgn smbl tumis & ikan kering sepat...alahaii kecur liur weii.....(tutup mata jap...smbl bygkan korang pny lemak kat perut bergembira menyambut teman baru...berasak2 menempelkan diri sesama sendiri...oppssssssss ya ampunnnnnnnnnnn dasat tul!!...x sanggup nk bygkan!!!selamat DIET korang....hehe)




bahan2
lebih kurang 400gm labu di potong kecil (agak2 lepas nk gigit derrr)
sesudu besar udang kering - kisar
1 biji bwg besar - kisar
200 ml santan - 1 kotak kecil santan
garam secukup rasa
sedikit kunyit serbuk

cara2
masukkan semua bahan kisar kedalam periuk.tmbhkan sedikit air..masukkan santan & labu yg telah dibersihkan. masukkan jg serbuk kunyit.
masak dgn api perlahan , perasakan dgn garam & sedikit lada hitam
klu suka bole hiriskan sedikit daun kunyit.





mee suah sop

ASSALAMUALAIKUM semua
dinner 220212
pernah dengar mee suah?..dedolu kan ...dedolu mee suah ni nk beli baru 25sen jer ko...tu jaman sy kecik2 ler..jaman comot dulu ler..sekarang ni masih comot jgk...hehehe..
arwah mak sy suka masak ni dgn pucuk kayu manis...masak bening jer..dgn ikan bilis jer perencahnya...nikmat tu..klu mkn terlekat2 mee suah di baju...masa makan mana nk perasankan...nnt bila dh rehat2 tgk tv..baring br perasan ade terlekat mee suah dh kering kat baju..tp x buang pun amik mkn jer...kat baju bukannya kotor pun...adoiiyaiiii itu ler kata jaman comot..hehehehe...


MEE SUAH SOP
bahan2
bahan kisar
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
sedikit ikan bilis/ udang kering

sawi
cendawan - klu dpt cendawan shitake lg sedap
udang - dibersihkan
**sayuran & bahan lain tu boleh pilih ikut selera masing2

cara2
-tumis bahan kisar hingga wangi, masukkan air secukupnya hingga didih
-masukkan sayur pilihan & bahan pilihan (udang, sotong atau ayam)
-perasakan dgn garam & lada sulah
-masak sekejap dn masukkan mee suah..tutup api dan boleh lah dihidang..hidang panas
** letakkan garam sedikit sahaja kerana mee suah akan pekat bila dh sejuk.
HAPPY COOKING!!!

mince beef roll

ASSALAMUALAIKUM semua

teabreak 270212


hari ni saya saya nak share recipe ringkas jer...
paling ringkas psl guna puff pastry...kejadian yg mmg dah sedia terjadi ...so senang sikit keja:))

 makan dgn cili sos atau mayonis dip pun sedap...anak sy si abang kata yummy!! sy kata off coz ler yummy psl mummy yg buat...:))

boley gitu??..mak dia nk perasan smpi pengsan jap...hehehehehe

bahan2 untuk inti
400 gm daging hancur
2 biji bwg besar - didadu
2 biji tomato - didadu
mixed herb secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1/2 cwn bread crumb - sy gantikan dgn 2 kpg roti didadu kecil
*** bole tmbh sayur2an pilihan jika suka.

cara2
satukan bahan2..jika daging hancur tu jenis frozen, difrostkan dn tos dulu
jika suka boleh jgk digoreng separuh masak daging tu.









cara2nya boleh refer di page TESTED & TASTED RECIPE


HAPPY TUMMY!!!



tutorial untuk 'wide' lebarkan page n3/post

ASSALAMUALAIKUM & salam ceria untuk readers

ade rakan blogger yg tanya saya camne nak lebarkan page blog kita ..so secara ringkas sy tunjukkan di sini...
bukan nak tunjuk panadai eh..just to share apa yg saya tahu..saya pun bukan expert..:))



mula2 di dashboard tu click ''design''
then click template designer



then click  ''adjust width'' mana2 yg nak diadjust  then view bila dah puas hati click kat ''apply to blog''
save it. itu jer....

***INI HANYA UNTUK BLOGGER YG MASIH LAGI MENGGUNAKAN ''BLOGGER INTERFACE'' YG LAMA...KLU DAH  GUNA ''UPDATED BLOGGER INTERFACE'' (yg baru) tu sy x tau lak eh caranya..tggu klu sy ademasa sy akan postkan yea insyALLAH.

HAPPY BLOGGING!!!



Tuesday 21 February 2012

lemon poppy seed cupcake


assalamualaikum semua dn selamat pagi

blue poppy seed ni mmg dah ade dalam simpanan saya..so untuk minum petang semalam sy baked cuppies ni..alahaii sedapnya..rasa tangy lemon dn poppy seed tu contrast dgn rasa lembut cuppies..sy drizzle dgn lemon glaze..so perfect....

untuk recipe cupcakenya sy gunakan CUPCAKE COFFEE..kerana rasanya yg lembut dan bahannya x banyak..

sy dpt lebih kurang 26 pcs cuppies kali ni






bahan2
1/3 cwn buttermilk

3/4 cwn gula
125gram / 1/2 bar mentega (suhu bilik)
2 telur
2sdB lemon jus
parutan kulit lemon dari 2 biji lemon
2 sdB pooy seed

bhn diayak
1 1/4 cwn tepung gandum
1/2 sdK baking soda
1/4 sdK garam

cara2
pukul mentega & gula hingga kembang, masukkan telur , masukkan perahan lemon& pukul lagi
masukkan bhn ayak, masukkan buttermilk.masukkan parutan kulit lemon & poppy seed.
kacau serata dn scoopkan adunan ke dlm cake liner. bakar dlm suhu 180'c selama 20 ke 25 mins atau hingga masak (bergantung pd oven masing2)


lemon glaze
1 1/2 sdB ke 2 sdB perahan lemon
1/2 cawan icing sugar
sedikit parutan lemon jika suka
*** jika nk bnyk doublekan adunan,,tp sy mmg guna sedikit saja utk topping setiap cuppies


sambil2 amik pic sambil ngap..sedar x sedar 2 ketul sekali makan...mmg sedap x rugi cuba!!




HAPPY BAKING!!!

































Sunday 19 February 2012

pumpkin MUFFIN with creamcheese filling..MUFFIN LABU & creamcheese



assalamualaikum ..salam weekend
hari ni nk share recipe  muffin...first time buat ni..takut jgk x jadik..as ussual sy guna recipe muffin moist ..cuma add kan filling creamcheese...creamcheese tu balance buat coffee cuppies...almaklumkan klu cheese simpan lama sure berkulat..dr bazir sy cuma masukkan filling..result rasa mmg sedap cuma cheese tu melting and spill over the muffin liner..why eh??..(i'm slapping my forhead ...baru perasan kena add in telur kat cheese frosting tu..ekekeke...)...tapikan nk wat camnekan..benda dah over..rasanya sedap sngt2 moist muffin dn creamcheese frosting tu lemak masin manis.....sbl mkn tu jilat2 jgk ler kat muffin liner tu..sygkan cheesenya..hehehehe

bahan2
BAHAN A
1 telur
1/2 cwn minyak masak
3/4 cwn buttermilk
1 sdK vanilla essen

BAHAN B
2 cawan tepung naik sendiri (SRF)
*** 1 cwn tepung gandum + 1 1/2 sdK baking powder + 1sdK garam halus = 1 cup SRF
1/2 cwn gula

 melon seed yg dah dirosted ----------->


BAHAN C
1 cawan labu (yg telah dilenyek/mashed)
*** klu suka boleh tambahkan kcg pecan atau kacang pilihan - sy gunakan melon seed yg diroasted dahulu
Cara2
1- satukan smua bhn A
2- satukan bhn B di bowl yg lain- buatkan lubang ditgh campuran tpg .
3- masukkan bhn A ke bhn B.
4 -masukkan bhn C & jg kacang pilihan
5- baru start stir..
6- transfer ke muffin tray ...bakar 20 mins - 170'c - or depends on yr oven

*** tips...utk dptkan fluffy muffin..adunan x perlu terlebih kacau/stir..
STIR MIXTURE NOT MORE THAN 20X.







masukkan 1 sd kecil adunan muffin, sudukan cream cheese & sudukan 1 sd kecil muffin 














cream cheese filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
1 biji telur
1 cwn gula icing (boleh kurangkan jika x suka manis)
sedikit esen vanilla

cara2
pukul cream cheese hingga lembut, masukkan telur pukul lagi, masukkan icing sugar sedikit demi sedikit.
masukkan esen vanila







for sure i will bake dis muffin to the perfection...



















HAPPY BAKING!!!