ASSALAMUALAIKUM
what's baking for tea break today?
saya dah siap dah...puff cendawan & telur..so yummy..
cam mana bole terhingin puff ni? a haa..jgn x tau masa komen2 sembang2 ngan ilyana , dia siap kata
dia bekpes ngan egg mushroom puff dr the loaf..makk aiii sedapnya!!
tapi x brp suka tang gaya pastry tu coz mcm bazir ler pulak kan bila puff di ''lubang'' kan di tengah dan
edge balance pastry tu nk wat ape kan..so i do it my way ler...lagi moist fillingnya..
PUFF CENDAWAN & TELUR
resipi : SashaRahmat
Bahan2
15 keping PUFF PASTRY
2 biji telur - direbus
8 ke 10biji cendawan shitake - didadu
1 paket cendawan shimeji - potong kecil
1 sdB mentega
1 sdB mayonis
1 ulas bwg putih - hiris halus
black pepper secukup rasa
Cara2
Panaskan kuali & masukkan mentega
Masukkan bwg putih, masukkan cendawan - tmbhkan black pepper & sedikit garam jika suka
Angkat dan ketepikan.
Panaskan oven 180'c
Telur di lenyek kasar dgn garfu , tmbhkan mayonis dan perasakan dgn lada sulah / lada hitam.
Ambil 1 kpg pastry.. letakkan telur & diatas telur letakkan cendawan
Cantumkan pastry dgn menekan garfu disekeliling pastry.- jika perlu sapukan sedikit air sebelum mencantumkan pastry
Sapukan telur di permukaan pastry dan taburkan parsley di atasnya.
Bakar selama 15 min atau hingga kekuningan.
HAPPY BAKING!!!
what's baking for tea break today?
saya dah siap dah...puff cendawan & telur..so yummy..
cam mana bole terhingin puff ni? a haa..jgn x tau masa komen2 sembang2 ngan ilyana , dia siap kata
dia bekpes ngan egg mushroom puff dr the loaf..makk aiii sedapnya!!
tapi x brp suka tang gaya pastry tu coz mcm bazir ler pulak kan bila puff di ''lubang'' kan di tengah dan
edge balance pastry tu nk wat ape kan..so i do it my way ler...lagi moist fillingnya..
PUFF CENDAWAN & TELUR
resipi : SashaRahmat
Bahan2
15 keping PUFF PASTRY
2 biji telur - direbus
8 ke 10biji cendawan shitake - didadu
1 paket cendawan shimeji - potong kecil
1 sdB mentega
1 sdB mayonis
1 ulas bwg putih - hiris halus
black pepper secukup rasa
Cara2
Panaskan kuali & masukkan mentega
Masukkan bwg putih, masukkan cendawan - tmbhkan black pepper & sedikit garam jika suka
Angkat dan ketepikan.
Panaskan oven 180'c
Telur di lenyek kasar dgn garfu , tmbhkan mayonis dan perasakan dgn lada sulah / lada hitam.
Ambil 1 kpg pastry.. letakkan telur & diatas telur letakkan cendawan
Cantumkan pastry dgn menekan garfu disekeliling pastry.- jika perlu sapukan sedikit air sebelum mencantumkan pastry
Sapukan telur di permukaan pastry dan taburkan parsley di atasnya.
Bakar selama 15 min atau hingga kekuningan.