Wednesday, 29 February 2012

fruit tart



assalamualaikum buat fren & readers
teabreak 230212
kali ni nak share fruit tart..tapi version besar gedabak....biasa ler kan tahap kerajinan untuk membelek yg mini2 kecik2 gitu agak tipis gayanya...so sekali buat yg besor gitu..hamekkkkk ko!!
selalunya sy mmg gunakan choc custard tapi kali ni sy selang selikan dgn custard & choc..

FRUIT TART
bahan2
2 1/2 cwn tepung
125gm mentega - suhu bilik
1 biji telur
1/3 cwn gula icing
sedikit esen vanila

cara2
pukul mentega hingga berkrim & masukkan telur pukul sekejap masukkan sedikit esen vanila & icing sugar,
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yg x melekat pd mangkuk adunan / jari...jika masih lembut boleh tmbhkan sedikit tepung.
canai perlahan2 (taburkan tepung pd permukaan meja/papan pencanai) - jgn terlalu nipis atau tebal
dan boleh letakkan doh yg dicanai ke dalam acuan tart. cucukkan permukaan tart dgn garfu.
bakar pd suhu 180'c selama 20 minit atau hingga kekuningan.


CHOC CUSTARD
bahan2
1/2 cwn gula
1/4 cwn koko powder
1/2 cwn susu
2 ke 4 sdB tepung jagung (dilutekan ngan air 1/2 cwn)
sedikit perasa coffee (nescafe dibancuh dgn sedikit air)
cara2
masak dgn api kecil
bila dah masak , tutup api, masukkan 1 sdB mentega  utk nmpk kilat

VANILA CUSTARD
3/4 cwn air
1 cwn susu / susu cair
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cwn gula
sedikit esen vanila
cara2
campurkan semua bahan kecuali esen vanila, kacau serata dn baru masak...masak hingga pekat dn likat...jika suka lembut tmbhkan susu/air...sebelum tutup api masukkan esen vanila. tutup api dn bole masukan dlm acuan tart.









HAPPY BAKING!!!






3 comments:

  1. sedapnya tgk tart buah ni...
    puashatikan buat tart ni beso2...

    ReplyDelete
  2. Acuan tart besar mana Sasha? Nampak sedap, confirm sedap!!

    ReplyDelete
  3. qasey...itu ler pasal ...mkn beso2 gitu..hehehe


    islamicun (SITI) - sy gunakan acuan tart size 9 inch jenis loose base

    ReplyDelete