i bet semua org tau dah recipe fofular dr
mira ni:))
nway, hny nk share di sini..b4 sy ade share kat note dlm fb sy:))
UTK VERSION PUDDING CUSTARD YG BARU BOLE REFER DI SINI
PIC 1
1/2 tsp vanila essen
70gm / 1/3 cwn castor sugar
3 kuning telur
1/2 tin evaporated milk....
PIC 2
pukul smua bhn - pukul ringan jgn sampai berbuih.
PIC 3
2 sdB gula (bole lebihkan)
masak direct dari stove
PIC 4
tuangkan mixture ke dlm loyang - ketepikan
ADUNAN TEPUNG
PIC 1
140gm / 1 1/4 cwn tpg gandum
3 kuning telur
135 ml air
45ml / 3 sdB cooking oil
1 sdK baking powder
70gm / 1/3 cwn castor sugar
PIC 2 to PIC 4
masukkan telur, gula, minyak & air
PIC 5
masukkan tepung & baking powder (yg sudah diayak)
PIC 6
satukan adunan & ketepikan
ADUNAN PUTIH TELUR (MERINGUE)
PIC 1
6 putih telur
1/3 cwn castor sugar
1 sudu kecil cream of tartar
PIC 2 to PIC 5
pukul putih telur dulu hingga kembang kembang sikit
masukkan gula castor pukul lagi
akhir baru masukkan cream of tartar.
PIC 6
pukul hingga adunan menjadi stiff
PIC 7
satukan adunan tepung & adunan meringue
PIC 8
fold adunan hingga sebati
PIC 9 to PIC 11
bole lah addkan perasa & pewarna yg disukai
dan transfer ke tin pembakar
PIC 12
process steam bath - masukkan air panas pd alas tin pembakar yg berisi adunan kek
PIC 13
bakar suhu 170'c selama 50 mins (atau hingga masak) sy bakar 1 jam 10 mins
seeloknya letakkan tin pembakar di para yg paling bawah
setelah masak, tggu lebih kurang 10 mins bole lah di terbalikkan
simpan di fridge utk rasa yg lebih sedapppppp:)))
PIC 14
MINI CARAMEL CAKE