assalamualaikum semua
saya sedang update pic dalam album folder sekali tu aiseyy bole x terhengat lak saya ade masak nasi ambeng
..minggu lepas tuuu...ya rabbi nampak sangat ler bnyk eh makanan yg dah dimakan sampai seminggu dh over baru terperasan eh..melampauuuu.....melampauuu nii.....:D
nasi ambeng makanan tradisi orang2 JOHOR, kalau org tua kita balik kenduri sure tanya ade berkat x? hehehe...kalau org jawa kata bontrot..opps jgn salah sebut eh....@_@
nasi ambeng terdiri dari nasi putih, ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa, mee goreng juga ikan kering bulu ayam. ada juga yg menghidangkan nasi ambeng dgn ayam masak kari
makannya pula dialas dengan daun pisang..mmg sedap aromanya
tapi pasal nk makan kat rumah kan..xde lah daun pisang bagai...
jom tgk recipe cara saya menyediakan nasi ambeng. tapi for sure ramai yg tahu dan menyediakan ikut cara masing2..yg penting rasanya sedap...:D
AYAM MASAK KICAP
resepi : sasharahmat
Bahan2
1 ekor ayam - dipotong 10 dan dibersihkan
bahan kisar
sejari halia
5 ulas bwg putih
2 biji bwg besar
1/2 sdB ketumbar serbuk
1/2 sdB jintan manis
1/2 sdB jintan putih
2 biji buah keras
bahan tumis
1 biji bwg besar hiris
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
4 buah pelaga
bahan A
kicap manis secukupnya
1/2 cawan air
1/4 air asam / 2 keping asam keping
2 sdB kicap pekat
lada putih secukup rasa
garam gula secukup rasa
bahan B
1 ke 2 biji bawang besar - dihiris
2 biji lada merah - belah 2
3 biji lada hijau - belah 2
2 biji tomato - belah 4
Cara2
ayam diperap sekejap dengan garam dan kunyit.
goreng sebentar (jgn terlalu masak) angkat dan ketepikan
panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi, kemudian masukkan bahan kisar, tumis hingga garing
masukkan pula bahan A,perasakan secukupnya..jika pekat sangat boleh tambahkan air
masak hingga sedikit likat, masukkan pula ayam yang sudah digoreng dan masukkan pula bahan B.
masak sekejap dan bolehlah dihidang.
SAMBAL GORENG
resepi : sasharahmat
bahan2
300 gram udang - dibersihkan dan kulitnya di rebus kemudian dikisar dan tapis (airnya digunakan untuk menumis)
1/4 cawan santan pekat
bahan A
bahan di goreng dan ketepikan
4 keping tahu - dadu sederhana size
2 keping tahu (yg 4 segi bungkus dlm plastik) - dadu sederhana size
4 biji kentang size sederhana - di hiris / dadu sederhana size
bahan B
sebungkus suhun - rendam dgn air
200 ke 300 gm kacang panjang - di hiris serong
2 biji cili merah - hiris serong
2 biji cili hijau - hiris serong
bahan kisar
2 btg serai - hiris kasar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
Cara2
panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi, masukkan air rebusan udang
masukkan udang, masukkan bahan B kecuali suhun,
masukkan pula bahan A, jg santan pekat. perasakan dgn garam & gula.
kemudian masukkan pula suhun. biarkan kuah sedikit pekat dan bolehlah dihidang.
SERUNDING KELAPA
resepi : sasharahmat
bhn2
kelapa parut 1 biji - disangai hingga kekuningan - ketepikan
bhn kisar - dikisar halus
3 sdB udang kering
2 ulas bwg putih
2 biji bwg besar
3 btg serai (hiris kasar)
sedikit lengkuas
1sdK serbuk kunyit
1sdK serbuk jintan putih
1sdK serbuk jintan manis
1sdK serbuk ketumbar
2 sdB cili kisar
***sedikit air utk mengisar bhn2
1 sdB kari ikan
1/4 cwn air asam pekat
garam & gula secukup rasa
cara2
tumis semua bhn kisar
masukkan kari ikan - tumis hingga wangi
masukkan asam jawa
perasakan dgn garam & gula
tumis hingga sedikit kering
akhir sekali masukkan kelapa goreng tadi
keringkan sedikit & bole tutup api
MEE GORENG
resepi : sasharahmat
bahan2
500 gm mee kuning - dicuci dan toskan
sedikit daun kucai - potong lebih kurang seinci panjang
1/2 biji bwg besar - kisar
2 ulas bwg putih -kisar
2 sd makan udang kering-kisar
2 sdB cili kisar
1 sdB kicap mee
sedikit sos tiram
cara2
tumis bahan kisar
masukkan mee kuning, kacau serata
masukkan kicap mee dan sos tiram
masukkan pula kucai dan tutup api.
makan dengan nasi putih dan jangan dilupa dengan ikan kering bulu ayam..sedapnyaaa!!!!!!
HAPPY COOKING AND HAPPY TUMMY..!!