assalamualaikum semua
dinner 260212
terasa nak makan rojak pasembor bila tgk pic dari group ''JOM SHARE RESEPI''
recipe dari member group ...pn ANNA CHIK..izin kan saya mengshare recipe di blog yea..terimakasih bnyk2 kerana berkongsi ilmu. hope anna chik x marah yea sy ubah sikit qty bahan2.
halalkan dan terimakasih sekali lagi.
ghupe2nye mmg senang nak buat pasembor ni nooo!!..alahaii sedap lak tu....yg besh tu bab cecah2 celop2....mmg x hengat!!
bahan2 yg di goreng dgn tepung tu boleh ikut suka kita ler...klu ikut recipe anna chik mmg ade ketam digoreng tepung, tapi sy x jmp ketam....so xde ler kejadian ketam goreng tepung yea..:)
next time buat bolehlah tmbh ketam ke udang ke sotong ke...kut klu dpt jerung ke hippo ke pun bole ler kut...hehehe...ok mula ler nk merapu..ape2 hal pun check ler recipenya yea...senang2 sngt nk buatnya
bahan2 kuah
1 1/2 cwn kcg tanah - di goreng & tos -
1/4 cwn bijan - di goreng & tos
8 biji kentang - rebus dn kisar halus (klu size kecil bole lebihkan ..klu size besar boleh kurangkan)
cili kering 18 tangkai - di kisar halus (boleh lebihkan klu nk pedas)
gula merah, gula putih & garam secukup rasa
cara2
** kg tanah & bijan dikisar halus dgn sedikit air
-semua bahan boleh disatukan dan dikisar sekali gus atau asing2
-satukan semua bahan ke dalam periuk dn masak dgn api perlahan ..sentiasa kacau supaya kuah x hangit..sy gunakan periuk non stick untuk elakkan melekat.
-tambahkan air dan masak hingga kuah memekat.
bahan 2 untuk tepung gorengnya (batter)
3/4 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
sedikit kunyit & garam
air secukupnya
cara2
satukan semua (mcm adunan tepung goreng pisang)
sediakan fish ball, fish cake, crab filet, tahu dan ape jg seafood yg disukai dari ketam,sotong ke udang.
celup dgn bahan tepung tadi dn goreng hingga kekuningan. nk celop kentang rebus dn goreng pun bole derrr:))
untuk bahan sampingan pula sediakan timun. sengkuang & telur rebus juga salad.
bahan2 yg sy dpt sediakan..
telur rebus, tahu , fishball & fishcake..juga CUCUR UDANG dn x ketinggalan salad timun sengkuang...
HAPPY TUMMY!!!
dinner 260212
terasa nak makan rojak pasembor bila tgk pic dari group ''JOM SHARE RESEPI''
recipe dari member group ...pn ANNA CHIK..izin kan saya mengshare recipe di blog yea..terimakasih bnyk2 kerana berkongsi ilmu. hope anna chik x marah yea sy ubah sikit qty bahan2.
halalkan dan terimakasih sekali lagi.
ghupe2nye mmg senang nak buat pasembor ni nooo!!..alahaii sedap lak tu....yg besh tu bab cecah2 celop2....mmg x hengat!!
bahan2 yg di goreng dgn tepung tu boleh ikut suka kita ler...klu ikut recipe anna chik mmg ade ketam digoreng tepung, tapi sy x jmp ketam....so xde ler kejadian ketam goreng tepung yea..:)
next time buat bolehlah tmbh ketam ke udang ke sotong ke...kut klu dpt jerung ke hippo ke pun bole ler kut...hehehe...ok mula ler nk merapu..ape2 hal pun check ler recipenya yea...senang2 sngt nk buatnya
bahan2 kuah
1 1/2 cwn kcg tanah - di goreng & tos -
1/4 cwn bijan - di goreng & tos
8 biji kentang - rebus dn kisar halus (klu size kecil bole lebihkan ..klu size besar boleh kurangkan)
cili kering 18 tangkai - di kisar halus (boleh lebihkan klu nk pedas)
gula merah, gula putih & garam secukup rasa
cara2
** kg tanah & bijan dikisar halus dgn sedikit air
-semua bahan boleh disatukan dan dikisar sekali gus atau asing2
-satukan semua bahan ke dalam periuk dn masak dgn api perlahan ..sentiasa kacau supaya kuah x hangit..sy gunakan periuk non stick untuk elakkan melekat.
-tambahkan air dan masak hingga kuah memekat.
bahan 2 untuk tepung gorengnya (batter)
3/4 cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
sedikit kunyit & garam
air secukupnya
cara2
satukan semua (mcm adunan tepung goreng pisang)
sediakan fish ball, fish cake, crab filet, tahu dan ape jg seafood yg disukai dari ketam,sotong ke udang.
celup dgn bahan tepung tadi dn goreng hingga kekuningan. nk celop kentang rebus dn goreng pun bole derrr:))
untuk bahan sampingan pula sediakan timun. sengkuang & telur rebus juga salad.
bahan2 yg sy dpt sediakan..
telur rebus, tahu , fishball & fishcake..juga CUCUR UDANG dn x ketinggalan salad timun sengkuang...
HAPPY TUMMY!!!
No comments:
Post a Comment