assalamualaikum semua dn selamat pagi
blue poppy seed ni mmg dah ade dalam simpanan saya..so untuk minum petang semalam sy baked cuppies ni..alahaii sedapnya..rasa tangy lemon dn poppy seed tu contrast dgn rasa lembut cuppies..sy drizzle dgn lemon glaze..so perfect....
untuk recipe cupcakenya sy gunakan CUPCAKE COFFEE..kerana rasanya yg lembut dan bahannya x banyak..
sy dpt lebih kurang 26 pcs cuppies kali ni
bahan2
parutan kulit lemon dari 2 biji lemon
2 sdB pooy seed
bhn diayak
1 1/4 cwn tepung gandum
1/2 sdK baking soda
1/4 sdK garam
cara2
pukul mentega & gula hingga kembang, masukkan telur , masukkan perahan lemon& pukul lagi
masukkan bhn ayak, masukkan buttermilk.masukkan parutan kulit lemon & poppy seed.
kacau serata dn scoopkan adunan ke dlm cake liner. bakar dlm suhu 180'c selama 20 ke 25 mins atau hingga masak (bergantung pd oven masing2)
lemon glaze
2 sdB pooy seed
bhn diayak
1 1/4 cwn tepung gandum
1/2 sdK baking soda
1/4 sdK garam
cara2
pukul mentega & gula hingga kembang, masukkan telur , masukkan perahan lemon& pukul lagi
masukkan bhn ayak, masukkan buttermilk.masukkan parutan kulit lemon & poppy seed.
kacau serata dn scoopkan adunan ke dlm cake liner. bakar dlm suhu 180'c selama 20 ke 25 mins atau hingga masak (bergantung pd oven masing2)
lemon glaze
1 1/2 sdB ke 2 sdB perahan lemon
1/2 cawan icing sugar
sedikit parutan lemon jika suka
*** jika nk bnyk doublekan adunan,,tp sy mmg guna sedikit saja utk topping setiap cuppies
alamak terliur lah pulak, tak rasa sour ke kak cha, tina lemon/oren ni slow sikit
ReplyDeletekak cha, satu cup cuppies ni kan, brp byk nak letak ye adunan dia, tina selalu fail, kekadang letak 1/2 cup pun time bakar tu melimpah naik, jadi tak cantiklah
tina kk cha mmg suka rasa sour..tp klu tina x suka jst reduce the amount and it will never harm yr cake dik..ooo utk 1 cuppies tu kk cha guna satu sudu kecil scoopkan..paras 3/4 cup liner tu.. bila dia naik jst nice...klu 1 sd tu sikit sngt, tmbh sikit as long as 3/4 dr cup liner..insyALLAH...
ReplyDelete