Wednesday, 29 February 2012

cucur udang

ASSALAMUALAIKUM semua:)

teabreak 260212


kali ni nak share buat cucur udang ..tapi for sure ramai yg dah tahu kan..sya share jgk ler kat sini jst for my baby & adik to refer when they teringin nk makan...klu makan ingat kat mummy yea....:))

teringat kisah arwah mak goreng cucur ni untuk jualan...yg tukang jualnya bawak bakul dari rumah ke rumah..sape lagi klu bukan arwah pakngah..AL FATIHAH untuk mak & angah tersayang...

ok , x mahu bersedih yea hati....jom readers semua klu terasa nk buat cucur udang untuk minum petang, carry on share the recipe:))












bahan2
udang basah secukupnya - dibersihkan
2 biji bawang besar kisar dgn sedikit air
6 cwn tepung gandum
1 packet yis - direndam dgn 1/2 cawan air suam (campurkan 1sdK gula untuk activekan yis)
air secukupnya - lg bagus klu guna air suam
garam secukup rasa
serbuk kunyit sedikit
kucai & taugeh klu suka











cara2
bila yis dah naik satukan kedlm tepung
masukkan bwg kisar , sedikit kunyit & garam
masukkan jgk kucai yg dipotong halus & tauge. biarkan adunan naik sebentar.
panaskan minyak dn bolehlah mengoreng dgn menggunakan senduk sebagai acuan
sendukkan sedikit adunan dan letakkan seekor udang diatas adunan , goreng hingga adunan lekang dr senduk & biarkan garing kekuningan dan angkat.


HAPPY TUMMY!!!






3 comments:

  1. linda cameron9 April 2012 05:12

    as salam... kk cha .. sedap cucur udng ni.. kk cha guna air suam ek .. linda guna air dr peti sejuk ... kuih jadi rangup kk ...

    ReplyDelete
  2. linda cameron9 April 2012 05:13

    as salam... kk cha .. sedap cucur udng ni.. kk cha guna air suam ek .. linda guna air dr peti sejuk ... kuih jadi rangup kk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna air biasa pun boleh jer linda klu suam tu pun dtg dr air utk ibu yeast tu..

      Delete