Tuesday, 18 October 2011

dalca sayur



bahan2
- 1 ke 2 cwn kacang dhal - di basuh & di rendam sebentar
- 200 gm tetelan
- 6 biji kentang - dibersihkan dn dipotong 4 atau 6
- 300 gm kcg pnjg - ptg seinci tinggi
- 1 btg lobak - di potong seinci tingginya dn di belah 4 atau 6
- 1 terung - di potong seinci tinggi & di belah 2
- tomato dibelah 4
- asam keping
- garam gula secukup rasa
- 2 cawan santan



bahan tumis
6 ulas bwg merah*
3 ulas bwg putih*
1 kulit kayu manis*
5 buah pelaga
1 bunga lawang
1 sd makan rempah halba
3 sdB rempah kari ikan / daging
daun kari secukupnya
kisar halus bhn bertanda (*)

cara2
- rebus tetelan dgn kacang dhal jg kentang hingga empuk
- bila air rebusan dh tinggal setengah, masukkan santan, kecilkan api.
- bila santan dh didih masukkan lobak, kcg pnjg & terung.
- sementara nk didihkan santan, dikuali yg lain , panaskan minyak & tumis bhn tumis hingga naik bau , tmbhkan sedikit air , tumis hingga garing & masukkan kedalam periuk yg berisi tetelan tadi.
- perasakan garam gulanya dn masukkan asam keping.
- masak hingga pekat sedikit kuahnya.
- sebelum ditutup api masukkan tomato yg di belah tadi.




HAPPY  TUMMY!!!




















2 comments:

  1. peberet ni, mesti nak ambik terung dgn kentang lebih hehe, tapi tak penah masak sendiri pun, selalu makan kat rumah org kawin je =)

    ReplyDelete
  2. tina..yea kan klu mkn kenduri semuanya sedap belaka:))

    ReplyDelete