Friday, 29 July 2011

PAJERI NENAS

source : KK SHERRY
tq kak share recipe & cam biasa ler cha C&P here kak:))

BAHAN2
1 biji nenas
1 SB serbuk kunyit
2 SB besar rempah kari
2 SB besar kerisik
3 SB jus asam jawa
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cwn santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR
2 SB udang kering, rendam 10 minit dan toskan
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup - sy guna kunyit serbuk
4 tangkai cili kering - sy x masukkan
2 biji buah keras

CARA2
Nenas dikupas, belah 4 dan buang empulurnya.
Hiris sederhana tebal, masukkan dalam periuk bersama serbuk kunyit dan air, celur sekejap @ 2 minit, toskan.

panaskan minyak
tumis kulit kayu manis, pelaga & bunga lawang tumis hingga harum,
masukkan bahan kisar & serbuk kari - kacau rata dan tumis hingga terbit minyak.
Masukkan santan dan tambah gula- secukup rasa & jus asam jawa. Kacau rata.
Masukkan kerisik dan juga nenas tadi, gaul hingga rata.
Tambah garam secukup rasa dan masak dengan api kecil hingga kuah pekat,
mengikut selera masing2.



HAPPY COOKING!!!

2 comments:

  1. makan nasi panas2 dengan pajeri nenas & ayam goreng..ataupun sotong goreng..yummy!!

    ReplyDelete
  2. yea lin kk cha buat tu hari sikit jer..mmg abis masa tu jgk:)

    ReplyDelete