Wednesday, 13 July 2011

masak lemak lodeh

utk msk lemak ni sama jer lebih kurang mcm kita msk lemak jgk cuma ade tmbh ''itu ini'' yg penting santan mesti ''kental'' heheheehe


bhn kisar
2sdB udang kering
3 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
2 btg serai - hiris kasar
kunyit (bole jg guna serbuk kunyit)
30gm to 40gm lada kering / lada kisar (lebih kurang 3sdB) - sy x add psl ank2 sy x suka pedas
2 ke 3 biji buah keras
lengkuas sedikit

bhn sayur
carrot di hiris
kacang pnjg potong serung
sengkuang hiris pnjg
kobis
suhun & fucuk - direndam
cili merah hiris
tempe  potong sederhana & goreng
tahu potong 2 atau 4 & di goreng
santan pekat  (1 kotak 1/2 yg 200ml)
air 3/4 cwn
garam & gula secukup rasa

cara2
tumis bahan kisar hungga wangi
masukkan 1/2 kotak santan & 3/4 cwn air
bila dh didih  masukkan sengkuang , carrot & kcg pnjg
masukkan tahu & tempe
masukkan 1 kotak santan pekat
didih sikit masukkan cili merah &kobis
masukkan suhun & fucuk - didihkan sekejap
perasakan dgn garam & gula
tutup api & bole ler dihidang


HAPPY COOKING !!

2 comments:

  1. cam senang jer recipe cha..salu tgok recipe rumit benor nk wat menda nih..insyaALLAH akan cuba 1hari nti..chewaaah..:P

    ReplyDelete
  2. husna..cha mmg suka carik recipe yg senang..biasa ler hehehe

    ReplyDelete