Thursday, 3 May 2012

CARROT CAKE






hasil salutan tepung beras sahaja

hasil salutan tepung beras, kemudian celup telur & disalut lagi sekali dgn tepung beras...:)


ASSALAMUALAIKUM semua
cuaca sejuk jer pagi ni..nak buat morning walk pun malas...
moga hari ni fren semua sihat2 selalu.

resipi buat utk minum petang 280412
makk aii lamanye x update blog eh..hehehe
jom kita tgk recipenya..sesape yg nk cuba wat..jom arr..sesekali mencuba benda baru..x rugi
hasilnya ''perut kenyang suka ati''...hehehe, ternyata nak buatnya amat mudah..rasanya pulak hmmmm memamngggggggggggggggg yummy...seriusly...anak2 saya suka even this is first time sy hidangkan
well my fren,..(dgn gaya eksennnnnn)...sy sharekan utk semua ...hehehe...
tq ''nasi lemak lover'' for sharing this simple but yummy recipe:) & seperti biasa saya mengolahnya mengikut kesesuaian selera anak2 dirumah

CARROT CAKE
sumber : nasi lemak lover

Bahan2
1 batang lobak putih - di parut kasar (potong memanjang)
**direbus hingga empuk , dibilas & ditoskan - ketepikan

bahan di jadikan batter
250gm / 2 1/4 cwn tepung beras
20gm  tepung ubi
500ml air
**disatukan dan pukul ringan hingga adunan tidak berbintil

bahan tumis- ditumbuk / dikisar
50gm / 1 sd makan (penuh) udang kering - direndam
1 ulas bwg putih

300gm udang basah - dibersihkan dan di dadu kasar
daun bawang - dihiris
daun kucai - dihiris
garam gula & lada sulah secukup rasa - jika suka bole masukkan kuib ikan bilis

Cara2
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar
Masukkan udang basah & juga lobak putih
Masukkan daun kucai & daun bwg
Cukupkan perasanya..jgn terlalu masin
Masukkan bahan batter dan masak hingga likat
Kemudian ambil loyang / baking pan
Masukkan masakan tadi ke dalam loyang tekan2 hingga padat dan ratakan permukaan dgn spatula
Kukus selama 40 mins dan biarkan sejuk - saya x kukus, saya cuma simpankan ke dalam fridge semalaman
Potong dgn hirisan ketebalan 2 cm
Salutkan dgn tepung beras & goreng hingga kekuningan
SAYA SALUTKAN DGN TEPUNG BERAS KEMUDIAN SAYA CELUPKAN TELUR & SALUTKAN KEMBALI DGN TEPUNG BERAS LALU DIGORENG..hasilnyaaa...lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sedap dan rangup.




HAPPY SNACKING!!!

No comments:

Post a Comment