Wednesday, 18 April 2012

peria masak taucu


ASSALAMUALAIKUM
hope semuanya sihat2 selalu.
still no news about my oven..jiwa kaCAu arr klu x dpt baking!!

hr ni sy nak share resipi lauk jer arr
recipe sy copy dr buku chef hanieliza 1 hari 1 resipi..buku yg sy dpt hadiah dr fren masak2 ..





dan seperti sedia maklum..adelah sikit2 gatal tangan tmbh ni dan itu..bakat bg punah mmg terrorist ler..hehe
jom try..x rugi try..krn mmg sedap..bagi yg x biasa dgn rasa pahit peria, bolehlah dihiris peria dan direndam sebentar dgn air garam yg suam..bilas dan toskan barulah dimasak. cha sharekan 2 resipi..yg satu tu cha dah olah sendiri, yg satu lagi tu mmg authentically copy paste dr buku..


PERIA MASAK TAUCU
sumber -1 hari 1 resipi @ chef hanieliza
diolah ikut selera - Sasharahmat

Bahan2
1 biji peria - dibersihkan & potong setebal 1 cm
1 biji bwg besar - dihiris
2 ulas bwg putih - dihiris
3 sdB taucu
gula secukup rasa
lada kering - dicuci , dilap kering & dihiris
2 biji telur - dipukul ringan

Cara2
panaskan minyak - goreng telur dn hancurkan - angkat ketepikan
dgn kuali yg sama , tumis bwg putih,bwg besar hingga wangi
masukkan peria, goreng hingga sedikit masak, masukkan taucu & gula secukup rasa
tambahkan sedikit air.
goreng hingga peria lembut & masukkan telur & hirisan lada kering
tutup api & boleh lah di hidang

peria masak taucu
resipi chef hanieliza

bahan A
1 biji peria
3 sd makan taucu manis
1/2 cwn air
5 biji cili api (jika suka)
3 sd mkn minyak masak

bahan B- dihiris
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
3 biji cili hijau
 2 biji cili merah
Cara2
panaskan minyak dn tumis bhn B hingga layu
masukkan peria & cili padi
masukan air & taucu, biarkan mendidih & pekat
bolehlah dihidang

HAPPY COOKING!!!

1 comment:

  1. walapun org kata peria tu sedap, tina tak suka sebab pahit lah kak cha, rendam air garam pun pahit jugak

    ReplyDelete