Saturday, 21 April 2012

kaswi pandan



ASSALAMUALAIKUM
jom jom hari ni nak share recipe kuih simple yg sedap lagi enak
kuih2 tradisional ni saya akui mmg x brp pandai ..tapi klu follow buku dari chef hanieliza
1 hari 1 recipe..insyALLAH jadi

jom jom sy share dgn u all semua eh..


KASWI PANDAN
sumber : buku 1 hari 1 resipi - chef hanieliza

bahan2
Bahan A
6 cawan air
1 cawan gula
1 helai daun pandan

Bahan B
1 cawan air yg dikisar dgn 10 helai daun pandan - ditapis
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/tepung kanji
1 sd Teh kapur kuih

Bahan C
2 cawan kelapa parut (yg putih sahaja)
garam secukup rasa
sedikit minyak utk dioles pd loyang

Cara2
Panaskan periuk kukus
Masak bahan A - sy masak gula dgn 2 cawan air & daun pandan , 4 cawan selebihnya sy campurkan kemudian apabila gula dah larut dan tutup api baru sy campurkan air yg 4 cawan tadi.
Oles minyak pd loyang,
Bancuh semua bahan B dgn bahan A, tapiskan dn masukkan dalam loyang
Kukus selama 30 mins
Tggu hingga sejuk dan barulah dipotong
Golekkan kuih yg telah dipotong pada kelapa parut yg dicampurkan sedikit garam & boleh dihidang

SWEET & JOY!!!

2 comments:

  1. As'salam Kak Cha ...
    menariknyer kaswi colour hijau. Mesti sedapp kan rasa pandan? Nina nie bab pandan2 nie sukaaaa
    terutama sekali kaya pandan. Mahu Nina makan sampai 4/5 keping roti.
    ehehe . . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumslm nina....ihikss..mmg yummy ikut recipe chef hanieliza ni confirm jadi:)

      Delete