Monday, 30 April 2012

ayam masak briyani


ASSALAMUALAIKUM semua

hari ni sy update blog dengan perkongsian resipi simple jer..dapat resipi ni dari
paket rempah briyani...hehe..dan sebenarnya resipi tu untuk nasi briyani..alahai boleh aje kan..kita buat dia
term mama jijah & chefy wan..:)) saya ubah ikut cara saya ler:)

meh2 tgk resipi simple ni.....kut mcm xde idea nak masak apekan...:) asik kari, asam pedas, gulai lemak..haaa ko sesekali apa salahnya lauk ayam briyani dengan nasi putih yang di gaulkan dgn sedikit minyak sapi..ihikss..mmg berlemak sakan lerr..tapi kalau x percaya boleh ler cuba..nasi putih yang dah masak, masukkan 1 ke 2 sdB minyak sapi..kacau serata...pastu masa nk makan boleh tengok ler nasi tu berkilat dan rasa lebih enak...and sorry yea saya x done nak amik pic nasi tu..x terfikir nak share dgn u olls (jaatnya saya....) ..sooo sorry next time  sy akan cuba tunjuk picture:))



AYAM MASAK BRIYANI
resipi : SashaRahmat

Bahan2
bahan kisar
4 biji lada hijau
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih 1 inci halia

bahan tumis
1 1/2 inci kulit kayu manis
1 bunga lawang
3 buah pelaga
1 biji bwg besar di hiris
1 daun pandan - dibersih & disimpul

6 sdB rempah briyani
2 biji tomato di dadu
8 ketul ayam / 400 gm isi ayam
1 cwn yogurt - jika tiada ambil 1 cwn susu cair campurkan 1 ke 2sdB cuka atau perahkan 2 biji limau kasturi - ketepikan sebentar  nnt susu akan jadi sedikit berbintil..dh jadik yogurt:)
sedikit daun ketumbar - akarnya boleh dibersihkan dan masukkan ketika menumis
garam gula secukup rasa

Cara2
Panas 2 sdB minyak sapi, masukkan bhn tumis, tumis hingga wangi.
Masukkan bahan kisar tumis lagi, kemudian masukkan rempah briyani
Tumis hingga wangi, masukkan tomato didadu
Masukkan ayam, (jika gunakan isi ayam , boleh masukkan ayam selepas yogurt)
Masukkan yogurt & daun ketumbar..jika masakkan sedikit kering boleh tmbhkan sedikit air.
Cukupkan garam & gula, masak hingga kuah sedikit pekat & tutup api.
Siap untuk dihidang.


HAPPY COOKING!!!

No comments:

Post a Comment