Tuesday, 13 March 2012

KARI IKAN tanpa santan



ASSALAMUALAIKUM semua

another simple recipe yet yummy...

bahan2
4 ke 6 ketul ikan (sy gunakan ikan jenahak)
5 bendi
2 biji tomato - belah 4
2 keping asam keping
3 ke 4 sdB serbuk kari ikan babas
air secukupnya
garam gula secukup rasa

bahan kisar
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
seibu jari halia

bahan tumis
4 ulas bwg merah - hiris
1 sdB halba campur
2 tangkai daun kari

cara2
panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga wangi, masukkan bhn kisar, masukkan pula rempah kari
masukkan air secukupnya, masak hingga mendidih, perasakan garam & gulanya,
masukkan asam keping, jika kuah sudah sedikit pekat masukkan ikan, lebih kurang 5 min, masukkan pula bendi & tomato (jika suka bole jg tmbhkan terung)..
** jika suka kuah yg pekat tggu bole masak lama sedikit sebelum memasukkan bendi & tomato.


HAPPY COOKING!!!

8 comments:

  1. nmpk sedap kari ikan...kalau kari ni mmg xpenah tolak u kalau dipelawa...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam qasey...pergh betul3 tu...klu kari menjilat jari:)

      Delete
  2. as-salam
    sungguh menyelerakan pagi2 tgk kari ikan..sedap mkn dgn roti ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam mr ady:)...klu mkn dgn roti tu style my son...mmg dia suka:)

      Delete
  3. waaaa....menarik nyaaa... sakit mata ku ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gee....waaaaa..jgn ler sakit mata..put on yr shades dear...lols

      Delete
  4. kuah yg pekat..makan dgn roti pun sedap nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zila4ever..betul tu..klu kt rmh ade stok roti canai instant also sedap!!

      Delete