Monday, 5 December 2011

MUTIARA SAGU

ASSALAMUALAIKUM.

satu lagi pencuci mulut utk sy buat berbuka..(tamak betul lerr org berpuasa nih)


dapat idea dari gaya cendul, cuma ubahkan bahan2 pilihan ikut selera sendirilah:))



























 bahan2
sagu - sy gunakan size besar
gula kabong
cincau - parut kasar
1 cawan gula
2 cawan santan pekat
sedikit garam
1 helai daun pandan
kismis (jika suka)
kacang tanah (bole tukarkan kepada almond, kalau bajet ade guna kcg gajus atau pistachios pun boleh)






cara2
masak sagu hingga jernih (gunakan periuk yg besar dn air yg banyak) - cuci / bilas sagu untuk hilangkan kanji dgn air lalu & toskan

masakkan santan dgn gula & daun pandan (yg diikat) . masukkan sedikit garam. masak dgn api perlahan. bila dh masak ketepikan & biarkan sejuk.

didalam bekas2 kecil  masukkan gula kabung, cincau dan sagu
tuangkan santan kedalam bekas & sejukkan di dalam petisejuk.

bila nak makan baru taburkan kacang pilihan.

gula kabung & cincau
















SWEET & JOY!!!





5 comments:

  1. Assallamualaikum Sasha..
    Found your name dlm ruangan komen kak Mawar Merah. Very nice blog you have! Gambar yg cantik2 dan jelas.. Sedap mata memandang. Salam perkenalan dari kak Naz yer. Akak follow dan minta izin link blog Sasha ke blog kak Naz yer.. Happy Cooking!

    ReplyDelete
  2. salam kk naz..tq kk naz.....cha also dh polo kk naz..happy cooking & happy sharing kk naz:)

    ReplyDelete
  3. mien & sham..hai hai to u tooo:)

    ReplyDelete