Monday, 28 November 2011

thailand MONEY BAG

assalamualaikum semua...
pada yg bercuti dgn anak2 selamat bercuti diucapkan...hope semuanya sihat2 selalu & semua urusan harian terurus seperti yang dirancang...klu ade yg terpeleot sikit pun xpelah nk wat camne kan ..:)).hidup mesti terus...ok ok panjang lak mukadimahnya.

jom stori psl makan2 masak2....
hari ini saya bersarapan pagi dgn mee goreng basah. then lunch pulak dgn ayam msk asam pedas, so utk teabreak sy buat thailand sasha's money bag....idea dr kak LINAWATI...tq kk lina share idea:))
klu dining out dish ni di hidang utk appetizer ...but sy buat tuk tea break...yg penting mmg menyelerakan

ade jg di wrap dgn popia skin..tapi sy mmg guna wanton wrap. utk smbl cicahnya (dip) sy gunakan smbl nasi ayam tapi sy tmbhkan sesudu besar plum sauce..adoiiyaii sedapnyaaa!! ..rasa manis pedas masam seiring u!!


bahan2
wanton wrapper secukupnya
daun kucai secukupnya - direndam sebentar dgn air panas  - angkat & tos

bhn inti
200 gm udang - dibersihkan & potong kecil - hancur
200 gm isi ayam hancur
waterchestnut - didadu kecil
carrot - didadu kecil
cendawan didadu kecil
gula, kicap cair & lada sulah secukup rasa
daun ketumbar hiris nipis
bwg putih hiris halus

cara2
didalam mangkuk satukan semua bhn inti & perasakan ikut selera.
sudukan sedikit inti ke wanton wrap dn ikatkan dgn daun kucai
groeng cara deep fry..
sy gunakan periuk kecil dn panaskan minyak , goreng hingga kekuningan, api medium spy intinya masak.

utk dip sosnya
bhn2
10 biji lada merah (klu suka pedas tmbhkan cili padi)
3 sdB gula
2 sdB plum sos
garam seckup rasa
2 ulas bwg putih

cara2
kisar halus semua bhn & masak hingga sos memekat




jari2 yg tlg mengikat 'bunjut' ....




HAPPY SNACKing!!!





2 comments:

  1. Cha nampak sedap.Kebetulan pulak semalam kak ros buat cawan wantan yang dibakar.

    ReplyDelete
  2. slm kk ros..:)) kk ros wat wantan bakar..zasss cha nk intai jap..tq kak:))

    ReplyDelete