Sunday, 27 November 2011

spaghetti carbonara

salam maal hijrah buat semua
lewat petang  br nk berketak ketuk di lappy..
hr ni xde ler busy sesangat cuma melayankan anak2, walau dah besar tetap jgk penat eh...hemmmmmm :)



hr ni sy nak share pasta meal (aduiiyaiii pasta lagi eh....sorry ler frens semua..x bole nk kata ape ler eh coz anak2 mmg terlebih suka)

kali ni mmg totally xde sosej, tuna , udang ataupun ayam.
totally guna fresh white button mushroom

tapi pada yg suka bole jer tmbhkan sebagai penambat selera


bahan2
-1 tin / jar ready made mushroom carbonara sauce.
-1 kotak kecil cendawan butang / 1 tin cendawan - potong 4
-2 ulas bwg putih - hiris halus
-1 sdK rosemary
-garam & lada hitam secukup rasa






cara2
-masak spaghetti seperti biasa (ikut arahan pd packet) tos dn ketepikan

-tumis bwg putih dgn sedikit mentega
masukkan sos, campurkan 1 tin / botol air (dgn menggunakan botol / tin sos)
-masak hingga mendidih - jika pekat tmbhkan sedikit air
*jika suka bole masukkan 1 cube chicken flavour
-masukkan cendawan
masak hingga didih & masukkan garam secukup rasa jg lada hitam
& bolehlah dihidang dgn spaG.




ataupun bole jg sediakan bechamel sos utk menggantikan sos carbonara ready made


bhn22 sdB mentega
2 sdB tepung gandum
1 cwn heavy cream


cara2
-panaskan  periuk kecil dgn sedikit mentega,
-masukkan tepung, msk sebentar kacau rata, masukkan heavy cream -kacau dgn whisk hingga tepung x bergentel (api medium). klu terlalu pekat bole masukkan sedikit stok ayam / air
-masak hingga sedikit mendidih.

sy sukaKan rasa cendawan segar...mmg sedap rasa seperti ayam...:))









HAPPY COOKING !!!!


**pic button mushroom & can sauce courtesy by google




No comments:

Post a Comment