Monday, 10 October 2011

pau rose inti kacang merah



sumber - wendy @ table for 2 or more

assalam....semalam semasa 'peepingblog' sy stumble dgn blog wendy ni...wahhhhhhhhhhh terpaku mata tgk hasil dr kitchennya...lovely sngt2..nway tq wendy for the generous sharing from u :))

so sy sharekan pula dgn kamu semua:))
recipe asal bole rujuk di sini
ingin recipe dlm BM sila scroll hingga bwh...jgn marah exersice jari yea:))

klu ikut recipe wendy mmg xde inti, cuma gunakan keledek...dn perlu tggu (2 kali tggu) utk pau naik..but sy pny doh x perlu tggu, sambil mengentel smbl mengisi inti..batch pertama dh naik terus jer kukus
dan saya totally buat pau ni dari doh DONUT LEMBUT...x tiffu punya ..kerana sy xde tepung pau
dan sy jg masukkan inti kacang merah.


1 - bahagikan doh kepada beberapa warna

2 - roll lagi jadikan doh kecil2 sebnyk 6 biji
 **** klu  nk bunganya kecil rollkan dohnya dgn size kecil

3- susunkan dgn menindih antara 1 sama lain

4- gulungkan rapat2

5- potong 2 guna chopstick
ok part  ni cik wendy dh jelaskan..xyah potong beriya nooo....cuma lalukan chopstick mcm gergaji tu..then rose akan tergolek dgn sendirinya

6- tadaaa jadilah kuntuman rose
7- utk masukkan inti, perlahan2 buatkan lubang di bwh kelopak bunga - kena buat dgn lembut nnt kelopak bunga rosak:))

8- masukkan inti
 9 - tutup inti

10 - letakkan doh di cupcake/muffin liners



pic d  - beratur utk disteamkan

KUKUS lebih kurang 6 ke 8 minit bergantung pada size pau anda...



utk pic a & b ni sy cuba boh inti & roll
hasilnya  - rujuk pic c


x brp comey ler psl inti tu tersentil bole ke guna word ni?? keluar...











HAPPY STEAMING!!!!


so pada fren yg nak kan recipe asal ..sy tolong translatekan

bahan2
250gm keledek berwarna ungu / kuning - dikukus
200gm air
500 gm tepung pau
1 sdK baking powder
100gm gula
50 gm shortening / crisco
1/4 sdK garam
11 gm yis

cara2
lenyek kan keledek  (pukul / blend dgn sedikit air)
dgn baki air tadi , campurkan yis
satukan semua bhn kecuali shortening, uli hingga menjadi doh
kemudian masukkan shortening dn uli, jika perlu bole gunakan sedikit tepung (jika doh melekit jika tidak x perlu tmbhkan tepung)
doh ditutup dgn kain dn biarkan naik (lebih kurang 1 jam)
kemudian tumbuk2 doh & uli lebih kurang 2 min
selepas itu uli jadikan doh2 yg kecil (lebih kurang 50gm) , ketepikan dn tutup  doh2 kecil dgn kain dn biarkan naik utk kali ke2 (lebih kurang 45min)
dn bolelah doh di canai dn dibentukkan menjadi bunga
kukus selama 12 mins




19 comments:

  1. waaa...lawa ler pau gini...kreatif...

    ReplyDelete
  2. Sha kak ros suka jenguk dapur wendy.hari-hari gi jenguk.Apa-apa yang dia buat pun mesti cantikkan?Pau ni pun dah lama kak ros tengok,tapi tak da daya nak buat ekk.. takut tak jadi.Kak Ros tabik spring sha buat pun cantik.

    ReplyDelete
  3. Salam cantik pau bunga buat hantaran mmg sesuai ni..nak pulak letak inti kat dlm tu....merih

    ReplyDelete
  4. Nampak cantik la, warna warni.
    Pau yang naik 2 kali, teksturnya lebih elok dari pau yang naik sekali. Walaupun masa tu lama skit, tapi, cuba la, berbaloi menunggu. Lagipun, rasanya kurang kering banding dengan yang naik sekali.
    Kalau rasa pelik tanpa inti, celup ke dengan kari ke, dhall ke, sambal tumis ke.... tapi Chinese memang biasa makan macam tu je. La, macam makan ban manis kosong.

    ReplyDelete
  5. Ya, lagi satu.
    Bila potong dengan chopstick tu, bukan tekan potong, tapi buat macam gergaji, barulah hujung tu jadi bulat dan cantik. Ia akan menggolek golek dan akhirnya terputus.

    ReplyDelete
  6. pn ros - yea kak, cha mmg suka skodeng2 tgk2....hehe..yea kak pau ni dh lama posnya august 11, tapi x pe kak kayuh pelan2...maseh kak sy ni masih bnyk yg nk dipelajari:))

    ReplyDelete
  7. sheila ..betul2 tu buat hntran pun cantik:))yg add inti tu , faham2 jerlah cha ni kan suka nk lebih2..sengaja nk tmbh lemak..inti tu manis..jadik tu yg x bole thn klu xadd inti:))

    ReplyDelete
  8. wendy..tq sooo much for yr sharing....tq also for yr tips...:))

    ReplyDelete
  9. salam Sasha - SubanALLAH Amazing!...Sasha..well done. AllAH hu ALLAH bila nak buat tepung pau ada lagi tp keledek tak ada ganti kan dengan kentang boleh ke Sasha :)

    ReplyDelete
  10. amboi kak cha....tak tercapai dek akal...
    cantik sungguh kejadian pau rose akak nih..tq for sharing da recipe..akak2..nak request resepi bole tak? akak reti tak buat taufufah... :))

    ReplyDelete
  11. menu kita sama hari ni lah..tp tgk akk ni keras sikit..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...Ohhhhhh sungguh teruja saya tgk pau ros itewww...izinkan saya kopipes step by stepnya untuk rujukan saya dimasa hadapan...

    Thanks sudi share satu lagi ilmu yang sangat berguna ini...

    ReplyDelete
  13. lina...salam lina:) erkhh rasanya bole kut lona..coz kentang pun also adik beradik keledek kan ..hehe but cha guna recipe pau cha..u no need to wait lama:)) lolss

    ReplyDelete
  14. chikadakbiru - dina...maseh dik..errk tau fu fah eh dina...hemm kk cha ade recipenya tAPI...tapi ..tapi x berani buat psl ade bhn yg diguna tu dh di decribekan oleh cik hubby...bahan tu utk bahan buat building ...a kind of cement...tu yg x berani nk cuba..and since that also x berani nk mkn taufufah...tapi tofu telur tu mkn...also hubby kk cha kata ade bhn tu...hemmmmmmmm :((

    ReplyDelete
  15. mawar merah..oooo kk ade buat eh zass nnt nk singgah tgk:))

    ReplyDelete
  16. sue nenie ..carry on ..mmg meant to be shared..u buat sure lagi ummph!!!

    ReplyDelete
  17. wah cantiknya kak cha..terpegun amy tengok pau kak cha taw...terbaik...

    ReplyDelete
  18. amy..mekasih amy..amy also bole buat:~))

    ReplyDelete