Wednesday, 21 September 2011

PUCUK UBI, TAHU & TEMPE cicah kuah kacang

hehehe tengok tajuk tu sikit ler punya panjang..x tau nak bagi tajuk ape...bole ler eh ...asal faham kan..kan kan...ekekekeke
sebenarnya menu ni adalah menu yg hubby mintak last day tempohari..smapi kat airport pun bole kata ...nyesal x tapau kuah kacang ...hehehe, then hari ni saya ulang tayang buat lauk utk ratah2..kak baby kata sedap makan dgn tahu...joey makan pun kata sedap..tapi saya tau nape dorang kata sedap...pasal x PEDASSS...hehehe nway ini adalah menu yg sempoi untuk cover rasa jelak bila asik makan ayammm kan?




tahu goreng, tempe goreng & pucuk ubi rebus..senangkan..utk lain2 tambahan bole ler ikut selera masing2


saya sharekan resipi kuah kacangnya

bahan2
1 1/2 cawan KACANG TANAH - digoreng
1 ulas bwg putih goreng
sedikit belacan - di goreng (sy x masukkan belacan )
10 biji cili api goreng - klu x nak pedas x yah masukkan
10 tangkai lada kering - dimasak kemudian dibilas & ditoskan
kicap manis secukupnya
sedikit air masak utk mengisar
1 sdB kicap pekat
garam gula secukupnya
air asam secukupnya
sedikit cekur
1 helai daun kunyit - hiris kasar

cara2
kisar kacang tanah & semua bahan - jgn terlalu bnyk nnt cair
perasakan dgn gula & garam & air asam secukupnya.

***walau pun semua bhn dh di masak - sy tetap masak sekejap kuah kcg nih supaya tahan lama




HAPPY COOKING !!!

No comments:

Post a Comment