Monday, 22 August 2011

almond shah alam


Bahan2
250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila


bhn diayak
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung naik sendiri
1 s/k emplex

Badam yang sudah dibakar
Coklat masakan - cairkan cara double boiling.


Cara2
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Ambil sedikit doh  dan leperkan.
5. Bubuh badam di tengah - tengah dan buatkan bentuk bujur.
6. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .
7. Biar sejuk dn disusun di dalam papercup & dipipekan coklat cair..taburkan colourful choc rice /almond nib sebagai hiasan
8. Sejukkan dahulu baru disimpan.

salam aidilfitri :))

3 comments:

  1. Shasha..apa fungsi emplex. Klu x ltk leh x? Akk pun nk buat almond manila ni tp x de amplex. Anak dara akk suh buat tp jgn ltk badam tau katanya..

    ReplyDelete
  2. mawar merah...kak emplex tu utk merangupkan biskut lagi:)) wahh kak ade resipi almond manila eh...seronoknya...share nnt kak...errkkh x mo badam lak....abis tukau kcg ape eh kak?

    ReplyDelete
  3. oh yea kak klu x letak bole aje emplex tu dulu pny resipi klu nk ranggup boh tpg jagung kan kak..:))

    ReplyDelete