Tuesday, 26 July 2011

apam pisang

Bahan-bahan : 
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan minyak masak / mentega, dicairkan dan disejukkan
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula,(bole dikurangkan)
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan  tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.
***periuk kukus hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukus perlu dibungkus dengan kain supaya
wap tidak jatuh pd permukaan kuih


HAPPY STEAMING!!!

2 comments:

  1. as salam cha,adik dah dpt oder,sblum n sedekah kat jiran ank nya nk tunang dlm 80bj,ada yg sangka zu buat kek pisang.hahaha...tipah tertipu,cuma apam saja.MELETOP resepi n sis......;)))

    ReplyDelete
  2. wkumsalam.ZU...wahh makcik KHAYOO...hehehe eyo ler tifah ke bedah ke temah ke tertifu..makna berjaya misi zu...ekekeke

    ReplyDelete