ASSALAMUALAIKUM semua
kerana ade lebih pulut dari serunding tadi..ni tangan manyakgatal lak nak buat pulut inti..
dapat layan dgn inti manis ..hmmmm anak2 mkn pun kata sedap...
recipe pun senang jer kan..pulut yg ditanak lawan dgn inti kelapa manis..
pada yang nak mencuba bole lah intai2 resipi cara saya ler...hehe
PULUT INTI
resipi - SashaRahmat
Bhn inti
1/2 biji kelapa parut
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula biasa - bole dikurangkan
1 sdB tepung jagung
1 helai daun pandan - diikat
sedikit air
Cara2
satukan semua bhn inti kecuali tepung jagung
masak hingga inti sedikit kering & masukkan tepung jagung - kacau rata & ketepikan
inti yg dh sejuk ketepikan
bhn pulut
2 cawan pulut - direndam 4 jam.
21/2 cawan air
2sdB gula
sedikit garam
**pd yg suka bole gunakan santan cair.
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula biasa - bole dikurangkan
1 sdB tepung jagung
1 helai daun pandan - diikat
sedikit air
Cara2
satukan semua bhn inti kecuali tepung jagung
masak hingga inti sedikit kering & masukkan tepung jagung - kacau rata & ketepikan
inti yg dh sejuk ketepikan
bhn pulut
2 cawan pulut - direndam 4 jam.
21/2 cawan air
2sdB gula
sedikit garam
**pd yg suka bole gunakan santan cair.
daun pisang secukupnya - dilayukan terlebih dahulu
masak pulut seperti biasa dgn menggunakan rice cooker
saya gunakan microwave dgn kadar tinggi selama 16 mins..siappp..
masak pulut seperti biasa dgn menggunakan rice cooker
saya gunakan microwave dgn kadar tinggi selama 16 mins..siappp..
Cara2
Sudukan pulut ke daun pisang
letakkan inti kelapa manis di tengah2 pulut
bungkus kemas dgn daun pisang
asslm Kak Sasha...perghhh mengancam tgk pulut inti tu...daun pisang tu pon masih kelihatan segar lg..bru petik kt pokok ker...hihi...cantik la aka bungkus pulut tu...semuanya la cantik n sedap..hihi
ReplyDeletewaalaikumsalam QH...hehe tepat sekali..camne tau dpn rmh akak ade pokok pisang...hehehe..mmg pun amik sendiri..terjengkit2 nk kait...almaklumler kk cha ni rendang..:)) tq QH:)) QH bungkus dan buat kek /kuih pun cantik jg:)
Delete