ASSALAMUALAIKUM semua:)
lagi satu recipe dari CHEF WAN...alaaaa jgn ler marah..asik chef wan pny recipe jer kan..hehe
recipe ni dari buku masakan THE BEST OF CHEF WAN..taste of malaysia.. buku setebal 287ms dengan 130 resipi..hamekk ko.!!!
resipinya pulak semuanya buat kecur liur....hari2 belek buku chef wan pastu berangan nak masak tu nak masak ni...hehe..
most of the recipe dalam buku ni mmg perfect...the true colours of malaysian cuisine..sape2 yg lum ade..cepat2 ke MPH carik buku cheffy ni..x rugi simpan.:) recipe dalam bahasa english, so sy translate dlm BM ok:))
LEMON & HONEYDEW CHICKEN
recipe : CHEF WAN
Bahan2
100 gm dada ayam - dipotong memanjang
sos tiram - secukup rasa
1 sdB tepung jagung
2 sdB tepung gandum
1 biji telur pukul ringan
85gm breadcrumbs
minyak masak secukupnya - untuk menggoreng cara deep fry
Bahan hiasan
hirisan lemon
sediit parutan lemon
Bahan sos
1/3 cwn air
1/2 cawan lemon jus
4 sdB madu
2 sdK stok ayam (boleh gantikan dgn 1 kuib)
2 sdK kicap cair
1 sdK parutan kulit lemon
2 sdK tpg jagung
HONEYDEW - di scoop dan jadikan bebola kecil - sy bentukkan dgn cookie cutter sahaja
seperti biasa ler cha ni kan baca sekali lalu pastu buat ikut ingat pada pic yg di tengok
so sy tmbhkan sos cili thai pada bahan sos.
Cara2
Bahan sos disatukan , kacau serata dan masak dgn api perlahan hingga sos memekat, kemudian masukkan honeydew tutup api & ketepikan
didlm satu mangkuk satukan oyster sos, tepung jagung dgn hirisan ayam - perapkan sebentar
Salutkan ayam dgn tepung gandum , celup dgn telur dan salut lagi dgn breadcrumb. goreng hingga kekuningan.
susun hirisan ayam ke pinggan hidangan & tuangkan sos tadi. hiaskan dgn hirisan lemon & sedikit parutan lemon.
kerana sy x punya stok breadcrumb..sy cuma salutkan dgn tepung selepas dicelup dgn telur.
HAPPY COOKING!!!
No comments:
Post a Comment