Thursday 16 February 2012

chicken roll


assalamualaikum & selamat petang

untuk minum petang hari ni saya cuma menyediakan chicken roll. boleh simpan sikit untuk breakfast esok kut...:))

doh tu seperti biasa dr adunan doh donut lembut cuma ade sedikit yg sy tmbh...

untuk filling tu terserah pada selera masing2...kali ini sy gunakan ayam, bole tukar gunakan tuna, daging atau isi ketam..

kalau xnak savoury flavour pun xpe..tukarkan jer pada rasa manis, mcm cinnamon roll..

jom kita homework recipenya..

bahan2
11 gm yis mauripan
1 cwn air suam
1 sdB gula
1 sdK tepung gandum
**semua bahan2 diatas disatukan dn biarkan yis naik kembang
3 cwn tepung
1/4 cwn susu tepung
1sdK bread improver
3 sdB marjerin
sedikit garam halus
1/4 cwn gula castor
** satukan semua bahan - ketepikan

cara2
bila yis dah naik kembang, satukan yis pada bahan tepung, uli serata...
taburkan sedikit tepung jika doh sedikit melekit...jika doh sedikit keras renjiskan sedikit air suam. uli hingga adunan tidak melekat di jari2.

ketepikan biarkan doh naik seganda.
bila doh dah naik bolehlah dicanai.



inti / filling
400gm ayam hancur
1 btg carrot di dadu kecil
2 bwg besar didadu kecil
2 ulas bwg putih racik halus
lada hitam & garam secukup rasa

cara2
saute isi ayam hingga sedikit masak - toskan
dgn kuali yg sama,tumis bwg putih & bwg besar, masukkan carrot &
sedikit parsley/ rosemary / mixed herb
perasakan dgn lada hitam/lada sulah & garam
masukkan ayam tadi dan kacau serata, tutup api dan tapis.







step 1
canaikan doh bentuk 4 segi
taburkan serata inti, kalau suka boleh taburkan cheese (moza & cheddar)











step 2
gulung rapat2











step3
potong lebih kurang 2 ke 3 cm.


















step 4
susun ke dalam muffin cup liner / boleh jgk alaskan tray dgn baking paper

tggu naik sedikit dan bakar pd suhu 180'c selama 20 mins atau hingga masak.
sapukan dgn marjerin bila roll keluar dari oven.
















HAPPY BAKING!!!

4 comments:

  1. asslm...
    mcm senang aje tgk akak buat...hehehe
    nmpk sedap sgt la chicken roll ni...
    wt muka xmalu la...
    mintak sekeping 2 bleh x...

    ReplyDelete
  2. ihikss..qasey....bile ler cuba..adoiiyai jgn kata sekeping 2 1/2 doz pun boleh dik:))

    ReplyDelete
  3. salam...dah cuba resepi ni.sedap n sng nk membuatnyer.thanks yer sbb sudi kongsi resepi ni.sye mohon share dgn kwn2 lain yer.tq...

    ReplyDelete
  4. dd eja...tq for trying..carry on share with others...mmg puh untuk share buat semua...tq sekali lagi eja:)

    ReplyDelete