bhn2
sayur kangkung - dicelur
pucuk ubi - di rebus lembut
tauge - di bersihkan
kcg pnjg - (sy x guna)
pucuk pakis
daun cekur
pucuk betik (sy x guna)
bahan kisar / ditumbuk
2 sdB udang kering
cekur 1.5 inci
5 bwg merah
2 ulas bwg putih
kunyit 1.5 inci / bole guna serbuk cili
7 biji cili merah
6 biji cili padi (lebihkan klu nk pedas)
kelapa parut - di sangai sebentar - ketepikan
garam gula secukup rasa
cara2
masak bahan kisar hingga sedikit kering - x perlu tumis yea
bila dh sedikit kering masukkan kelapa - kacau serata
masukan sayuran tadi
rasakan garam gulanya. tutup api & bolehlah dihidang
**bhn kisar sy masak hingga sedikit kering...jika x suka kisar bole jg ditumbuk dn x perlukan memasaknya krn x cair/basah
URAP KELUBAN YG DAH SIAP DI MASAK...
lawan dgn nasi ambeng..mmg sedap.
ReplyDeletekk mawar merah...nasi ambeng tu uisshhh sedap seii lama x mkn:)
ReplyDelete