Wednesday 17 August 2011

udang goreng betawi

resepi :  MALAYSIA TOP BLOGGERS
sumber : dr note INTAN MAS AYU tq intan:))


resipi ni .sedap sngt2..:)) bahan pun x bnyk & simple jer cara penyediaannya

Bahan2
500 gm udang
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur (pukul hingga berbuih)
100 gm tepung jagung
2 ulas bawang putih (ketuk) - sy hiris
7 tangkai cili padi (hiris)
1 tangkai daun bawang (hiris)
1 sudu besar bawang putih goreng - sy x letak
1 sudu kecil lada sulah serbuk

Cara2
-Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam.
-Kemudian toskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata.
-Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati.
-Goreng hingga kuning, angkat dan ketepikan.
-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah.
-tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng.


HAPPY COOKING!!!

4 comments:

  1. besar udang tuh kak Cha:)) skrng udang size besar camni sekilo berapa rm ye kak cha? :))

    ReplyDelete
  2. rita..yea dik beso jgk ler..biasa jer dik harga sekilo 18 jer....:)) nape dik nak kirim ke? bole jer dik....:))

    ReplyDelete
  3. eh muroo tu kak 18..macam rugpe LOBSTER pon Hade!!

    ReplyDelete
  4. rita...wah klu lobster tu x dpt bygkan camne eh nk mknnya...besoooooo tu!!

    ReplyDelete