menu buka puasa saya & anak-anak untuk semalam.
ini cara sayalah..saya x suka campurkan ayam atau daging..saya cuma guna kerang jer
kalau nak tambah udang pun boleh.
hidangan untuk 4 orang
bhn2
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 sdB lada kisar*
1 sdB udang kering*
4 ke 6 sdB rempah kari ikan*
bahan2 (*) kisar dengan air secukupnya
1 kayu manis
2 bunga lawang
2 buah pelaga
daun kari secukupnya
200ml santan
3 keping fishcake - di potong memanjang
1 bungkus fish ball - dipotong 2
6 tahu kosong / tahu pong - potong 2
1/2 kilo kerang - direbus & dikopek ambil isi - ketepikan
1/2 kilo udang - dibersihkan ,direbus kulitnya & dikisar - tapis utk dptkan stoknya
minyak secukupnya untuk menumis
1 kg mee kuning dicelur & ketepikan
bhn hiasan
sedikit daun bawang - dihiris
lada merah - dihiris
daun pudina
bawang goreng
telur rebus
tauge di bersihkan
sawi dicelur
cara2
panaskan minyak,tumis kayu manis,pelaga & bunga lawang , masukkan daun kari & bhn kisar
tumis hingga pecah minyak dengan api perlahan. Masukkan santan..jika kuah terlalu pekat tambahkan air / stok udang.biarkan didih sebentar masukkan kerang,udang, fish ball, & fish cake.
didihkan sekejap tutup api & masukkan tahu pong.
hidang mee dengan semua bahan hiasan & sendukkan kuahnya.
HAPPY COOKING!!!
ishhh ishhhh budak sha ni nk kena pok tau..dia dok mai tayang mee kari plak dahhh..kkiah tengok dok ngecap2 ayaq lioq ni sha oiiiii..mmg best tau ltk kerang dan stock dia@stock udang wat mee kari tu yg kelainan dr mskn mee yg lain..tks sha tayang pic baguih punya clear rasa2 mcm nk ambik garfu sendukkan sket mkan hahaha...!!!
ReplyDeletekk kiah..ekekeke..jom ler pekena mee kari buat buka nooo:)) pok pun pok ler x kisah..kk kiah pok tu pok sayangggg kan..haha:)) ok ok x mo tgk lama2 krg dpt pahala pose 1/2 jerrr..:))
ReplyDeletesedapnya tengok mee kari tu..
ReplyDeletemenyelerakan betoii..
mas...jgn tgk lama2 mas...potong pahala pose:))
ReplyDelete