as salam semua
selamat berbuka..alhamdulillah selamat hari ke 4 ni
hari ni sy & anak2 berbuka dgn menu spontan..klu x kerana CIK ANA punya permintaan sure x intai resipi ini..hehe bagus jgk ana tanya ,jadik pencetus idea!!. bila intai2 resipi macam senang jer gayanya..bahan2 lak semua ade...so jadik ler menu utk berbuka..
resipi :CHEF BUDI BOGA / SUTOMO
resipi sumber : KK INAKL
BEBOLA DAGING / MEATBALL
PICTURE 1
400 gm daging kisar / GROUND BEEF
1 sdB tepung gandum / 1 TBSP ALL PURPOSE FLOUR
3 sdB tepung ubi / 3 TBSP TAPIOCA FLOUR
1 putih telur / 1 EGG WHITE
lada sulah & garam secukup rasa / WHITE PEPPER & SALT TO TASTED
3 sdB bwg goreng / 3 TBSP FRIED SHALLOTS
***jika menggunakan daging beku pastikan dinyahbeku & ditos terlebih dahulu
PICTURE 2
satukan semua bahan hingga sebati / MIXED WELL ALL INGREDIENTS
PICTURE 3
gentel (ihikss ade betul ke penggunaan perkataan ini?)adunan utk dijadikkan bebola daging./
FORM THE INGREDIENTS TO MEATBALLS
PICTURE 4
hasil jadian - sejukkan sekurang2nya 1/2 jam di fridge / MEATBALL TO BE CHILLED FOR 1/2 HR
PENYEDIAAN KUAH / TO PREPARE THE BROTH
bahan2
cara2
PIC 1
celur mee atau bee hoon / BLANCH YELLOW NOODLES or RICE VERMICELLI
PIC 2
bebola daging yg dh siap / READY MEATBALLS
PIC 3
smbl hitam , sawi yg dicelur, bwg goreng & daun sop & daun bwg
HOT SPICY SOY SAUCE SAMBAL, GREEN MUSTARD, FRIED SHALLOTS & SPRING ONION
*** klu nak ikut cara yg betul lada cili ditumbuk & di campurkan sedikit kuah sop di hidang bersama sedikit sos tomato dan kicap manis, tapi sy buat shortcut hanya dgn sambal kicap sahaja.
selamat berbuka..alhamdulillah selamat hari ke 4 ni
hari ni sy & anak2 berbuka dgn menu spontan..klu x kerana CIK ANA punya permintaan sure x intai resipi ini..hehe bagus jgk ana tanya ,jadik pencetus idea!!. bila intai2 resipi macam senang jer gayanya..bahan2 lak semua ade...so jadik ler menu utk berbuka..
resipi :CHEF BUDI BOGA / SUTOMO
resipi sumber : KK INAKL
BEBOLA DAGING / MEATBALL
PICTURE 1
400 gm daging kisar / GROUND BEEF
1 sdB tepung gandum / 1 TBSP ALL PURPOSE FLOUR
3 sdB tepung ubi / 3 TBSP TAPIOCA FLOUR
1 putih telur / 1 EGG WHITE
lada sulah & garam secukup rasa / WHITE PEPPER & SALT TO TASTED
3 sdB bwg goreng / 3 TBSP FRIED SHALLOTS
***jika menggunakan daging beku pastikan dinyahbeku & ditos terlebih dahulu
PICTURE 2
satukan semua bahan hingga sebati / MIXED WELL ALL INGREDIENTS
PICTURE 3
gentel (ihikss ade betul ke penggunaan perkataan ini?)adunan utk dijadikkan bebola daging./
FORM THE INGREDIENTS TO MEATBALLS
PICTURE 4
hasil jadian - sejukkan sekurang2nya 1/2 jam di fridge / MEATBALL TO BE CHILLED FOR 1/2 HR
PENYEDIAAN KUAH / TO PREPARE THE BROTH
bahan2
1000ml air rebusan daging (bole jg guna kuib daging) / 1000ml BEEF STOCK
4 ulas bwg putih - ditumbuk / 4 cloves GARLIC - POUNDED
1 inch halia - ditumbuk / 1 inch GINGER -POUNDED
1 sdB kicap cair / 1TBSP LIGHT SOY SAUCE
cara2
panaskan minyak pd periuk / HEAT SOME OIL IN A BIG POT
tumis halia & bwg putih / SAUTE GARLIC & GINGER
masukkan air rebusan daging,celery & kicap cair / ADD IN BEEF STOCK,CELERY & LIGHT SOY SAUCE
biarkan mendidih / LET TO BOIL
perlahankan api & masukkan bebola daging tadi / WITH MEDIUM HEAT FLAME & ADD IN MEATBALLS
sedikit oyster sos,garam, gula & lada sulah secukup rasa / 1 to 2 TBSP oyster sauce,salt, white pepper & sugar to tasted
PIC 1
celur mee atau bee hoon / BLANCH YELLOW NOODLES or RICE VERMICELLI
PIC 2
bebola daging yg dh siap / READY MEATBALLS
PIC 3
smbl hitam , sawi yg dicelur, bwg goreng & daun sop & daun bwg
HOT SPICY SOY SAUCE SAMBAL, GREEN MUSTARD, FRIED SHALLOTS & SPRING ONION
*** klu nak ikut cara yg betul lada cili ditumbuk & di campurkan sedikit kuah sop di hidang bersama sedikit sos tomato dan kicap manis, tapi sy buat shortcut hanya dgn sambal kicap sahaja.
HAPPY COOKING!!!
perghhh nampak tersangatlahh sedapnya... thanx atas resepi tu yerr
ReplyDeletesedap nyer..mee bakso.
ReplyDeletesedapnya k'cha....
ReplyDeleteaeinio....sesama :) mmg yummy :))
ReplyDeletejesse john ...nyum2:))
ReplyDeleteintan..sian ler kk cha ngan intan ni...semua benda nk mkn eh..tapi semuanya jauh...:(
ReplyDeletewah sedapnya cha BAKSO....lama tak slurppppp2...
ReplyDeleteaida..tu ler bila dh buat mmg smuanya slurrp anak2 suka:)
ReplyDelete