as slm semua..
hr ni menu lunch sy & ank2 nasi kukus , puyuh goreng berempah. adik sngt2 suka dish ni, 1 minggu klu x tapau ayam goreng rempah sure dia akn tny & tny & tny...
anyway recipe puyuh @ ayam goreng berempah ni adalah recipe asal dr PAKENGKU, but source sy tukil dr KK SHERRY'S pny album derr. TQVM PAKENGKU & KK SHERRY krn share dis awesome recipe:))
Nasi kukus
utk nasi kukusnya sy rendam beras selama 1 jam
dn masukkan beras ke dlm loyang , tmbhkan air dn kukus lebih kurang 30 mins
sy masukkan jg daun pandan utk aromanya
Bhn2
bwg merah
6 batang serai
sedikit lengkuas
3 sudu rempah kari ikan
3 sudu kunyit
5 sudu cili kering (blend)
5 helai daun kari
5 tangkai cili kering dipotong 3
garam & gula secukup rasa (pd yg suka bole tmbhkan serbuk perasa)
1/4 cup tpg gandum - (secukupnya x mo bnyk sngt hny sekadar utk batter yg x terlalu pekat /cair)
Cara2
Ayam dibersihkan - ptg 10 (sy gunakan burung puyuh)
perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila serdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi..
***lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.
*** ayam biasanya sy akan masak sekejap dn toskan ..bila dh sejuk br saya perap...
Puyuh goreng berempah di hidang bersama nasi kukus , smbl belacan & kuah kari ikan. Memang selera!!
hr ni menu lunch sy & ank2 nasi kukus , puyuh goreng berempah. adik sngt2 suka dish ni, 1 minggu klu x tapau ayam goreng rempah sure dia akn tny & tny & tny...
anyway recipe puyuh @ ayam goreng berempah ni adalah recipe asal dr PAKENGKU, but source sy tukil dr KK SHERRY'S pny album derr. TQVM PAKENGKU & KK SHERRY krn share dis awesome recipe:))
Nasi kukus
utk nasi kukusnya sy rendam beras selama 1 jam
dn masukkan beras ke dlm loyang , tmbhkan air dn kukus lebih kurang 30 mins
sy masukkan jg daun pandan utk aromanya
Bhn2
bwg merah
6 batang serai
sedikit lengkuas
3 sudu rempah kari ikan
3 sudu kunyit
5 sudu cili kering (blend)
5 helai daun kari
5 tangkai cili kering dipotong 3
garam & gula secukup rasa (pd yg suka bole tmbhkan serbuk perasa)
1/4 cup tpg gandum - (secukupnya x mo bnyk sngt hny sekadar utk batter yg x terlalu pekat /cair)
Cara2
Ayam dibersihkan - ptg 10 (sy gunakan burung puyuh)
perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila serdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi..
***lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.
*** ayam biasanya sy akan masak sekejap dn toskan ..bila dh sejuk br saya perap...
Puyuh goreng berempah di hidang bersama nasi kukus , smbl belacan & kuah kari ikan. Memang selera!!
HAPPY COOKING!!!
sedapnya k'cha......
ReplyDeletemcm nk capai je puyuh 2
kesiann ler kat intan..xpe nnt balik m'sia..mkn puas2:))
ReplyDelete