salam semua
sy ''STEAMED'' ni tadi utk teaB with kids. recipe followed dr MAMA JAY. TQVM mama JAY.., sy c&p yea:))
kuih ni harus ditggu hingga sejuk dn BARU bole dipotong..texturenya mmg lembut. RASA manis balance dgn rasa lemaknya. pastikan jg penutup kukusan anda di balut dgn cheesecloth utk elakkan wap menitis pd surface kuih..
sy gunakan 1/2 drp adunan yg diberi
Bahan2 ( Loyang 30cm )
Bahagian bawah
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kilo gula merah + 2 cwn air - dimasak-sejukan dan ambil secukupnya utk kegunaan )
4 cawan santan cair
Bahagian atas
4 cawan santan pekat
1 1/2 cawan tepong gandum
2 sdK garam
Cara2
Panaskan air kukusan terlebih dahulu
Satukan adunan bahagian bawah.- blend & transfer ke loyang
Kukus utk 20 mins (hingga keras)
**Kalau masih ada air diatasnya disebabkan wap, lap dengan tisu sampai kering.
Satukan semua bhn utk bah. ATAS -(TIDAK PERLU BLEND)
Satukan bhn dgn menggunakan pemukul telur - pukul sebati
Tuang atas lapisann bwah tadi
Kukus utk 1/2 jam
BUka kukusan dn biarkan selama 10 mins
*** TIPS DR MAMA JAY SUPAYA AIR DIATAS PERMUKAAN KUIH KERING
sy ''STEAMED'' ni tadi utk teaB with kids. recipe followed dr MAMA JAY. TQVM mama JAY.., sy c&p yea:))
kuih ni harus ditggu hingga sejuk dn BARU bole dipotong..texturenya mmg lembut. RASA manis balance dgn rasa lemaknya. pastikan jg penutup kukusan anda di balut dgn cheesecloth utk elakkan wap menitis pd surface kuih..
sy gunakan 1/2 drp adunan yg diberi
Bahan2 ( Loyang 30cm )
Bahagian bawah
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kilo gula merah + 2 cwn air - dimasak-sejukan dan ambil secukupnya utk kegunaan )
4 cawan santan cair
Bahagian atas
4 cawan santan pekat
1 1/2 cawan tepong gandum
2 sdK garam
Cara2
Panaskan air kukusan terlebih dahulu
Satukan adunan bahagian bawah.- blend & transfer ke loyang
Kukus utk 20 mins (hingga keras)
**Kalau masih ada air diatasnya disebabkan wap, lap dengan tisu sampai kering.
Satukan semua bhn utk bah. ATAS -(TIDAK PERLU BLEND)
Satukan bhn dgn menggunakan pemukul telur - pukul sebati
Tuang atas lapisann bwah tadi
Kukus utk 1/2 jam
BUka kukusan dn biarkan selama 10 mins
*** TIPS DR MAMA JAY SUPAYA AIR DIATAS PERMUKAAN KUIH KERING
HAPPY STEAMING!!!
terima kasih kerana sudi mencuba dan pastinya tidak akan mengecewakan selera...
ReplyDeletemamajay..mmg seydap ma!!..lembut jer ma nk mknnya..pastu buatnya pun x susah:)) tq again mama:))
ReplyDeletesedapnye cha..mcm tringin nak makan ni ler...hu hu hu hu hu...
ReplyDeletethumbs up dek..kali ni senang jer komen ye...takya type2 tu words..hehehehe..:))
ReplyDeletecantiknyerrrr bekas tu
ReplyDeletekk rose :)) kk rose klu kuih talam2 ni senang jer kan ...hehe
ReplyDeletetu ler kan senang xyah moderation ape2 bagai ...
AS...as pun ade kan...hehehe ni ler bekas yg sama mcm mama J tuh...jenuh ler nk puaskan hati kk baby ulang mencari..sib baik ade...dn yg besh tu ..1 set jerrr alaaahai mmg dh rezeki mama ngan baby lerrr