share lak version mamak pny cara masak.
recipe followed dr cik TA.
recipe ni sempoi jer..recipe asal gunakan ayam tapi sy tukar ke udang.
recipe yg sy sharekan sesuai utk qty udang
klu nk guna recipe utk ayam bole refer di sini
bahan2
udang lebih kurang 800grm - dibersihkan
perapkan sekejap dgn lada sulah
bwg kecil lebih kurang 10 ulas - tumbuk halus
kicap pekat 2 sdB
serbuk kari ikan 2 sdB
daun kari secukupnya
gula secukup rasa
cara2
panaskan minyak
tumiskan bwg merah
masukkan rempah kari ikan
masukkan daun kari
masukkan udang
masukkan kicap
perasakan dgn garam & gula (jika suka bole tmbhkan aji no moto)
tutup api
bole dihidang
makan bertambah bila ade lauk camni...ratah2 pun sedap!!!
HAPPY COOKING!!!
No comments:
Post a Comment