salam..hr ni nk share nasi dagang lak, ade 2 type hok kelate & hok ganu
but pd saya 2- 2 pun sedap, tapi ank2 lebih suka hok ganu punya ...so sy ikut jerlah
followed recipe dr my resipi tq mamadzie69
tp baca pny baca..bnyk seyyy....so as normal eksyen terer... ubah ler sukatan ,
nway masih bnyk jgk hasil jadiannya...
yuk tgk recipe yuk!!
pic 1
beras 4 cwn
pulut 2 cawan
rendam selama 4 jam - kukus 40 mins
pic 2
dh kukus masukkan 2 sdK halba
halia & bwg kecil hiris (qty lebih kurang)
santan cair 900ml
kukus lagi 40 mins atau hingga semua nasi masak
pic 3
hasil dr kukusan kali ke2
pic 4
santan pekat (diperah dgn air masak) - 500ml
garam & gula secukup rasa
masukkan santan pekat .kacau serata dn ketepikan.
**sy guna 400ml santan kotak & addkan 100ml air suam dn masak kejap - x perlu didih
pic 1
ikan direbus bersama asam gelugor & garam
sedikit gula nisan (gula kabung)
bila dh masak angkat ikan dn ketepikan
pic 2
dgn air rebusan yg sama
masukkan bahan kisar
bhn kisar
halia 1 inci
lengkuas 1 inci
bwg besar 2 biji
bwg putih 5 ulas
2 sdB cili kisar
2 sdB serbuk ketumbar
sedikit serbuk kunyit
2 sdB serbuk jintan manis
pic 3
santan 2 cwn
kerisik 1 packet kecil
sedikit gula nisan & garam secukup rasa
1 kulit kayu manis
masukkan ikan yg telah direbus tadi
pic 4
gulai yg dh siap masak
jelatah / acar
nenas
timun
bwg besar
lada merah
carrot
hiris smua bahan
perasakan dgn cuka, gula & garam
but pd saya 2- 2 pun sedap, tapi ank2 lebih suka hok ganu punya ...so sy ikut jerlah
followed recipe dr my resipi tq mamadzie69
tp baca pny baca..bnyk seyyy....so as normal eksyen terer... ubah ler sukatan ,
nway masih bnyk jgk hasil jadiannya...
yuk tgk recipe yuk!!
pic 1
beras 4 cwn
pulut 2 cawan
rendam selama 4 jam - kukus 40 mins
pic 2
dh kukus masukkan 2 sdK halba
halia & bwg kecil hiris (qty lebih kurang)
santan cair 900ml
kukus lagi 40 mins atau hingga semua nasi masak
pic 3
hasil dr kukusan kali ke2
pic 4
santan pekat (diperah dgn air masak) - 500ml
garam & gula secukup rasa
masukkan santan pekat .kacau serata dn ketepikan.
**sy guna 400ml santan kotak & addkan 100ml air suam dn masak kejap - x perlu didih
pic 1
ikan direbus bersama asam gelugor & garam
sedikit gula nisan (gula kabung)
bila dh masak angkat ikan dn ketepikan
pic 2
dgn air rebusan yg sama
masukkan bahan kisar
bhn kisar
halia 1 inci
lengkuas 1 inci
bwg besar 2 biji
bwg putih 5 ulas
2 sdB cili kisar
2 sdB serbuk ketumbar
sedikit serbuk kunyit
2 sdB serbuk jintan manis
pic 3
santan 2 cwn
kerisik 1 packet kecil
sedikit gula nisan & garam secukup rasa
1 kulit kayu manis
masukkan ikan yg telah direbus tadi
pic 4
gulai yg dh siap masak
jelatah / acar
nenas
timun
bwg besar
lada merah
carrot
hiris smua bahan
perasakan dgn cuka, gula & garam
HAPPY COOKING!!!
No comments:
Post a Comment