Tuesday 29 May 2012

poppy seed with lemon curd swirl bun


ASSALAMUALAIKUM semua

petang ni my breakie with kids adalah...tadaaaaaaaaaa roti lagi
hadoiiyaii..asik roti jer ehh..alolololo jgn ler jemu yea adik2 kakak2
recipe  yg amat sedap nooooo...lembut rotinya... rasa lemon curd yg masam manis dgn sesekali tergigit poppy seed tu..seriusly sangatler sedap....

jom2 tgk recipenya
pada yg lum pernah meroti..insyALLAH ce follow recipe ni..jadik u...


POPPY SEED with LEMON CURD swirl bun
recipe :sasharahmat

Bahan2
bahan A
11/4 cawan air suam
2 sdK yis
sedikit gula

bahan B
1/2 cawan shortening
1/2 cwn gula castor

bhn diayak
3 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sdK bread softener
1/2 sdK bread improver
sedikit garam
1/4 cwn susu tepung

1/2 cwn tepung di gunakan waktu menguli nanti
1 sdB poppy seed
parutan lemon dr 1/2 biji lemon

cara2
Bahan A disatukan dan biarkan yis naik mengembang
Kemudian didalam mangkuk adunan, masukkan shortening & gula,
masukkan pula bhn ayak, satukan semuanya hingga menjadi seperti deraian roti - bread crumb
kemudian masukkan bahan A yg telah mangembang  tadi dan uli serata
di atas meja pencanai taburkan sedikit demi sedikit baki 1/2 cwn tepung dan teruskan menguli
hingga adunan licin dan tidak melekat di jari. ambil parutan lemon dan jg poopy seed uli hingga serata dan kemudian perapkan doh lebih kurang 45mins atau hingga naik seganda.
bila doh dah naik seganda bolehlah membentukkan swirl seperti gambar dibawah

buat satu lilitan memanjang
kemudian gulung macam huruf S atau no 8
biarkan swirl bun naik sekali lagi


jika doh swirl bun dah naik , bole dicucuk2 kan sedikit pada pusaran tu
sapukan dgn telur permukaan bun dan bakar pada suhu 175'c selama 15 mins atau hingga bun masak

pic 6 - bun yg dah siap dibakar , dikeluarkan dan dipipekan dgn lemon curd.
bakar lagi selama 5 mins , kemudian bila dikelurkan dari oven sapukan marjerin /mentega permukaan bun

boleh taburkan icing sugar sebelum menghidang bun swirl bun ini.




lemon curd
1/4 cwn lemon
3/4 cwn gula
2sdB mentega
3 biji kuning telur
2sdB tpg jagung dilarutkan dgn 2sdB air
parutan lemon dr 1/2 biji lemon

cara2 nya bole refer di SINI
masukkan jus lemon ke dlm periuk, masukkan mentega - msk hingga mentega cair
masukkan gula - kacau hingga gula larut
tutup api - masukkan telur sedikit demi sedikit - teruskan mengacau
bila dh sebati semua telur - buka api kembali dan masukkan bancuhan tepung jagung
msk hingga bahan menjadi sedikit likat dn mendidih sedikit - (simmer)
tutup api dn teruskan mengacau, masukkan parutan lemon.
lemon curd yg likat - disejukkan dan diketepikan

peek inside the bun..so soft!!

HAPPY BAKING!!!

No comments:

Post a Comment