ASSALAMUALAIKUM semua
kali ni nak share lauk/sambal ala jaman kita berpantang
klu sesekali makan mmg ler sedap kan..ce ler try 60 hari korang ngadap sambal kunyit ni..hajeee nyammpahhh tekak korang kan..lolss
nway serba ringkasnya recipe dr arwah mak yg diturunkan dari arwah nenek
sedikit lebih kurang saya olah untuk dapat rasa yg lebih sedap
SAMBAL KUNYIT
recipe : allahyarhamah HJH MAZNAH SALLEH
bahan2
1/2 kilo kunyit
1/2 kilo halia
**kunyit & halia dibersihkan , hiris kasar dan goreng dgn minyak yg sedikit, goreng garing
kemudian dikisar, boleh guna pengisar kering atau basah , jika guna pengisar basah tambahkan sedikit air.
2 labu bwg putih - dihiris halus
secukupnya bwg merah - hiris halus
4 sdB atau lebih lada hitam
1/4 cawan air asam pekat
garam & gula secukup rasa
ikan bilis - di goreng & ketepikan - ikan bilis boleh ditukarkan dgn ikan /daging rebus atau bakar
cara2
kunyit halia yg dikisar tadi terus dimasak tanpa minyak hingga sedikit kering. kacau selalu utk elakkan hangit - lagi bagus jika guna non stick pan. bila dah kering masukkan air asam. garam gula secukup rasa.
di kuali yg lain tumis bwg putih dan bwg merah dgn sedikit minyak - tumis hingga wangi - ketepikan
kermudian bila halia kunyit dah kering masukkan tumisan bwg putih dan bwg merah, masukkan jg lada hitam, kacau serata dan bolehlah dihidang dgn ikan bilis/ daging/ ikan pilihan.
tapi klu yg x berpantang boleh juga makan dgn ayam goreng..:))
HAPPY TUMMY and stay healthy:)
Mmmm .... sedapp nie !!
ReplyDeletemau bertambah-tambah nasi dibuatnyer~~
nina...betul2 tu ..sesekali pekena lauk camni..:) nyum3
Delete