Thursday, 19 May 2011

classic apple pie

kali ni buat apple pie guna recipe buku lama..(klu tgk bukunya..udah x ghupa buku...kulit pun dh tertanggal2 derrr)..


HB teringin nk mkn apple pie..so ptg tadi sy pun bake apple pie:)


1 - bahan2
~ 2 cups tepung
~ 2/3 cups shortening
~ 1 sdK garam
~ 8 sdB air sejuk
2 - satukan garam & tepung - kacau serata
3 - tmbhkan shortening ke tepung & masukkan air sejuk 5sdB
4 - uli & tmbhkan baki 3sdB air sejuk - uli hingga jadi doh
5 - bahagikan doh kpd 2
6 - alaskan pie mould dgn 1 bahagian doh


1 - bahan2
~ 2 sdB tepung
~ 1 sdB serbuk kulit kayu manis
~ 2 sdK serbuk puah pala
~ 2 cwn epal hijau (potong kecil)
~ 1 cwn gula castor

2 - satukan tepung, serbuk kayu manis,buah pala & gula
3 - masukkan epal - seratakan epal dgn bhn serbuk tadi (bole perahkan 1/2 lemon klu suka)
4 - masukkan filling epal tadi ke pie mould,.taburkan butter pd atas filling epal
5 - tutup filling dgn doh (doh bahagian 2)

Bakar pd suhu 170'c (30 ke 40 min) bergantung pd oven.
Bole sapukan egg wash pd permukaan pie..(sy sapukan egg wash di 10mins terakhir)

NJOYYYYY EATING!!! crustnya yg masin2 lemak..dn garenti rapuh!!

No comments:

Post a Comment