ASSALAMUALAIKUM
jom jom hari ni nak share recipe kuih simple yg sedap lagi enak
kuih2 tradisional ni saya akui mmg x brp pandai ..tapi klu follow buku dari chef hanieliza
1 hari 1 recipe..insyALLAH jadi
jom jom sy share dgn u all semua eh..
KASWI PANDAN
sumber : buku 1 hari 1 resipi - chef hanieliza
bahan2
Bahan A
6 cawan air
1 cawan gula
1 helai daun pandan
Bahan B
1 cawan air yg dikisar dgn 10 helai daun pandan - ditapis
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/tepung kanji
1 sd Teh kapur kuih
Bahan C
2 cawan kelapa parut (yg putih sahaja)
garam secukup rasa
sedikit minyak utk dioles pd loyang
Cara2
Panaskan periuk kukus
Masak bahan A - sy masak gula dgn 2 cawan air & daun pandan , 4 cawan selebihnya sy campurkan kemudian apabila gula dah larut dan tutup api baru sy campurkan air yg 4 cawan tadi.
Oles minyak pd loyang,
Bancuh semua bahan B dgn bahan A, tapiskan dn masukkan dalam loyang
Kukus selama 30 mins
Tggu hingga sejuk dan barulah dipotong
Golekkan kuih yg telah dipotong pada kelapa parut yg dicampurkan sedikit garam & boleh dihidang
SWEET & JOY!!!
As'salam Kak Cha ...
ReplyDeletemenariknyer kaswi colour hijau. Mesti sedapp kan rasa pandan? Nina nie bab pandan2 nie sukaaaa
terutama sekali kaya pandan. Mahu Nina makan sampai 4/5 keping roti.
ehehe . . . .
walaikumslm nina....ihikss..mmg yummy ikut recipe chef hanieliza ni confirm jadi:)
Delete