ASSALAMUALAIKUM..
pernah dengar mua chee? pernah makan mua chee?
sedap tauuuu...seriusly mmg sedap..klu dh start makan x boleh stop!!..mmg sedap
tapi saya rasa yg saya buat ni mcm terlebih minyak derr..tu yg mcm moist sngt...but for sure i'll be prepare it again with the perfect looks!!
saya tahu pasal mua chee also dari my fren RITA..dia bilang mua chee ni sedap , kenyal2 gitu
saya pun google...actually google tu dah dari tahun lepas..wakakakaka..baru tahun ni nak buat..adoiiyaiii
itupun lepas tgk my fb fren D dah try test & siap eksenn tayang somemore....:)
meh ler kita try test pula
easy jer & guna microwave jerr..
MUA CHEE
sumber : LILY'S WAI SEK HONG blogspot
Bahan2
1 cawan tepung beras pulut
2 sudu kecil gula
2 sudu besar santan pekat
1 sudu besar minyak masak
150 ml air
2 sudu besar minyak wangi (minyak dari hasil gorengan bawang merah) - sy gunakan minyak kacang cap pisau
salutan:
1/2 cawan kacang tanah bakar dicincang / tumbuk kasar
1/4 cawan gula pasir halus
1 sudu kecil bijan- disangai sekejap
Cara2
Campurkan tepung pulut, gula, santan, minyak dan air di dalam mangkuk microwable (kacau serata) dan microwave selama 1 minit suhu yg tinggi. Kacau rata dan masak tinggi selama 2 minit..jika masih belum masak tmbhkan lagi 1 ke 2 minit.
***(mangkuk tu ditutup dgn cling wrap dan dicucuk2 permukaannya utk wap keluar)
Tambahkan minyak kcg /minyak gorengan bawang
Biarkan doh sejuk.
Satukan kacang tanah, bijan dan gula di dalm satu loyang / baking pan.
1/2 cawan kacang tanah bakar dicincang / tumbuk kasar
1/4 cawan gula pasir halus
1 sudu kecil bijan- disangai sekejap
Cara2
Campurkan tepung pulut, gula, santan, minyak dan air di dalam mangkuk microwable (kacau serata) dan microwave selama 1 minit suhu yg tinggi. Kacau rata dan masak tinggi selama 2 minit..jika masih belum masak tmbhkan lagi 1 ke 2 minit.
***(mangkuk tu ditutup dgn cling wrap dan dicucuk2 permukaannya utk wap keluar)
Tambahkan minyak kcg /minyak gorengan bawang
Biarkan doh sejuk.
Satukan kacang tanah, bijan dan gula di dalm satu loyang / baking pan.
Tuangkan doh ke atas kcg tadi dan bolehlah gunting kecil2. (menggunakan gunting yang telah di celup dlm minyak terlebih dahulu.)
No comments:
Post a Comment