selain pulut cawan, ia jg dikenali dgn nama pulut lemak, pulut serunding...tapi mama jijah kata org singapura panggil ni pulut urap...x kisah ler ape pun di panggilnya yg penting rasanya sedap...!!
sy terpanggil (aiii sape ler jer yg memanggil eh...) utk menyediakan pulut cawan ni utk berbuka semalam, alkisahnya (aiseyy mula ler nk bergossip ni..ni klu tazah ani baca ni sure2 rotan lemuni kena dah ni...tazah pesan suruh carik mlm lailatulqadar utk 10 mlm terakhir ni...syhhh jgn bilang sama tazah ani tau)...alkisahnya...si adik beli pulut cawan utk berbuka kelmarin...secara kebetulan (opps tifuuu tu bukan kebetulan) secara SENGAJA...sy x masak utk berbuka, anak2... sy rasuah sorang rm15 utk beli juadah berbuka masing2..kira pestime ler membeli di bazar ramadhan....tapi bak kata kk baby & abg cik ..dh xde rezeki adik nk mkn pulut cawan tu...kerana pulut cawannya BASIIIIII...kesian kan anak2 nk mkn..
aisey useyyy buat para peniaga, berniaga ler seikhlas hati........ok ok x mo gossip bnyk2 tazah dah jeling2 tu...:))
pada yg belum prnh try test buat pulut cawan ni..jom homework resepinya...
resepi hasil pengintaian yg penuh kefocusan dr blog CHEF HANIELIZA.. kk liza mekasih kak
tapi cha ubah ler ikut kesesuaian anak2 cha pny selera
bhn2
10 ekor udang dibersihkan dn hiris halus
2 cwn beras pulut - di masak dgn 2 1/2 cwn santan & sedikit garam (sy msk dgn rice cooker & bila dh masak campurkan sesudu minyak masak - kacau rata)
1/2 biji kelapa parut (yg putih)
1 helai daun kunyit - dihiris
garam & gula secukup rasa
bhn kisar
2 btg serai - hiris kasar
1 sdB udang kering
sedikit lengkuas
sedikit halia
1 biji bwg besar
1 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
4 btg cili kering - yg telah di rendam dgn air panas
1sdK jintan manis
1 sdK kunyit serbuk
cara2
panaskan minyak. tumis bhn2 kisar hingga wangi & garing sedkit , perasakan dgn garam & gula
masukkan kelapa parut & isi udang, masak hingga sedikit kering
masukkan daun kunyit , kacau rata & bole tutup api. sejukkan sebelum di hidang bersama pulut.
pulut yg sudah di tanak tadi bole lah dibentukkan didlm bekas lompang atau acuan kecil, kemudian di salutkan dgn serunding & bolelah dihidang
walau kuih dah abiss till now anak2 masih mencari nama yg dorang suka nk sebut pd kuih ni...psl dorang tny,,,where is the cawan? or shall we eat it in cawan???...sooo bila dah dpt nama sesuai bole ler sy sharekan yea:))
No comments:
Post a Comment