Sunday 21 August 2011

ayam percik



ayam percik ni pulak permintaan baby....buat pun x bnyk 7 ketul jer. sy teringin nk buat ikan / ayam percik putih tu tapi hold dulu ....walau resipi dah ade..:)) ramadhan klu xde ayam percik mcm sengaje ler kan...:))

bhn2
7 ke 8 ketul ayam dibersihkan & tos
150ml santan
garam & gula secukup rasa
sedikit air asam

bhn kisar
2 btg serai hiris kasar
3 biji buah keras
1 biji bwg besar
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inch halia
1 inch lengkuas
1sdK serbuk kunyit
6 biji lada kering (direndam dgn air panas terlebih dahulu) - jika suka pedas bole lebihkan
kisar halus semua bhn & ambil sedikit bhn kisar & perapkan ayam sekurang2nya 1 jam

cara2
panaskan sedikit  minyak, tumis lebihan bhn kisar hingga garing & wangi
masukkan santan, perasakan dgn garam, gula & air asam, masak hingga sedikit pekat & masukkan ayam ,didhkan sekejap & tutup api
di dalam dulang pembakar aturkan isi ayam, bakar dgn suhu 180'c selama 30 mins atau hingga masak.


4 comments:

  1. hmmmmm...menyelerakan betoi ayam percik tu..

    ReplyDelete
  2. salam mas..:))) bole ler mas..asal anak2 bedal ..jadiklah:)

    ReplyDelete
  3. chaaaaaaaaaa!!..oledi try ur recipe ni..waaah3..terangkatlah!!..hihi..tQ ya

    ReplyDelete