nasi jagung di masak untuk berbuka semalam jg..yg sorang nk nasi jagung yg sorang nk mee kari. tu yg sampai 2 menu digayakan.saya padankan nasi jagung ni dengan lauk ayam ros pandan.
lerr ingat nasi dimasak cukup ler utk makan sahur..x cukup derr:))..sahur masak lak nasi planta!!!
sumber : majalah SAJI oct98
pengoogle resipi : PN ZURYANTY
bhn2
2 cwn beras wangi
2 1/2 cwn air - gunakan cwn yg sama waktu menyukat beras
1/4 cwn minyak jagung / klu xde bole guna minyak biasa
1/2 cwn jagung kernel - klu gunakan jagung dlm tin - toskan airnya dulu
1 sdK serbuk buah pala
1 bwg besar - hiris
3 ulas bwg putih - hiris
2 cm halia - hiris
garam secukup rasa
hirisan daun ketumbar & bwg goreng utk hiasan
cara2
cuci beras & toskan - selepas ditoskan masukkan beras ke rice cooker
panaskan minyak & tumis bahan hiris
masukkan air , garam & serbuk buah pala.
biarkan mendidih & masukkan kedalam rice cooker yg telah diisi beras tadi
masak seperti biasa ...bila dh mendidih masukkan kernel jagung & biarkan nasi masak sepenuhnya.
hidangkan dgn bhn hiasan.
HAPPY COOKING!!!
aikkkkkkkk.... ada nama kita lah... igtkan lah nk suh hulur sepinggan nasi... hehehe
ReplyDeleteekekekeke hamboii sepinggan jer ke yan...lols..yealah kan yan yg tlg googlekan...mekasih yan..nway klu rmh dekat bukan takat sepinggan..sepoyok kk cha bole masakkan..no problem:))
ReplyDelete