Saturday, 6 August 2011

ayam ros pandan

resipi - cmg - tqvm.
sumber dr dapur yatie@sinar kehidupanku
saya padankan lauk ini dengan nasi jagung.


bahan2
7 - 8 keping ayam
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang & bwg goreng utk hiasan.

bahan kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato

cara2
ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng separuh masak
panaskan minyak,tumis bahan kisar bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing.
masukkan air dan kacau rata. masukkan ayam & kacau rata dan kecilkan api, masak hingga pekat.
tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering.
hidangkan dengan bhn hiasan


HAPPY COOKING!!!

8 comments:

  1. perhh....mengeliurkan betoi ayam tu...

    ReplyDelete
  2. mas..hehe sib baik pose eh mas:))

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Cha,
    waduh mengoda betullah drumstick tu....cantik je possing...mmng sedapkan ayam masak mcm ni, kena betullah tu makan dngn nasi jagung...mailah antor sini sikit Cha...hehehehe..

    ReplyDelete
  4. "cha..sedapnya ayam ros ni..saya selalu jugak buat,tp ada beza sikit2 la bhn2 dia tu..ada yg sy skip..hehehe...makan ngan nasi tomato best ni.."

    ReplyDelete
  5. yatie..wkum slm tie:))
    yealah tie sempoii psl x bnyk gravy...ekekeke abiss suda..nnt ler cha anto pic jer eh tie:)) lols

    ReplyDelete
  6. aDda.. sabar2 aDda..pose ni..hehe:))

    ReplyDelete
  7. pia...bole jer pia klu kita skip2 ..yg mkn pun kita hehe:)) betul tu kena jgk klu ngan nasi tomato...:))

    ReplyDelete